Sergio Marchionne kliver ned som chef för Fiat och Chrysler 2018

Han har hamnat i bråk med tidigare Ferrarichefen, försvarat kvinnliga modeller i montrarna på bilsalongerna och i princip lagt ned Lancia. Nu är han på väg bort.

Sergio Marchionne kliver ned som chef för Fiat och Chrysler 2018
Fiat- och Chryslerkoncernen har idag ett enormt investeringsprogram som framför allt ska lyfta Alfa Romeo och Jeep.

Få chefer i bilbranschen har fått utstå så mycket kritik som Sergio Marchionne. Som vd för Fiat- och Chryslerkoncernen jobbar han nu med en femårsplan för att den enorma koncernen ska växa. En av de största utmaningarna är att få rätsida på Alfa Romeo.

Nu säger Sergio Marchionne att han "absolut" tänker göra något annat efter 2018 när femårsplanen är avklarad, skriver Automotive News. I framtiden kan hans roll delas upp på flera olika personer, säger Sergio Marchionne till Bloomberg Businessweek.

När han blev vd för Fiat för tio år sedan var bilmärket i kris – idag har han tredubblat omsättningen och rörelseresultatet. Men det har inte skett friktionsfritt. Sergio Marchionne har gjort sig känd som en frispråkig person och det uppskattas inte av alla.

Läs också: "Lanciafansen kommer bli ledsna"
Läs också: "Maserati ska bli en italiensk Porsche"
Läs också: Fiatchefens sunkiga kvinnosyn

Ett av de mer kontroversiella besluten har varit att sälja Chryslermodeller med Lanciamärke. Kritikerna menade att det riskerade att urvattna Lancias varumärke. Idag har försäljningen av Lanciabilar utanför Italien upphört.

Det ryktas också om att det var meningsskiljaktigheter mellan Sergio Marchionne och Ferraris styrelseordförande Luca di Montezemolo som fick den senare att avgå. Bland annat ska de båda inte ha kommit överens när det gäller hur många bilar Ferrari ska bygga. Sergio Marchionne vill bygga fler bilar, vilket enligt Luca di Montezemolo hotade exklusiviteten.

Som om inte det vore nog har Sergio Marchionne också gjort sig känd som en försvarare av så kallade "monterproffs" – lättklädda, kvinnliga modeller som står bredvid bilarna på olika bilsalonger. Han frågades ut om "monterproffsen" av SvD-journalisten Jonas Fröberg men valde att skratta bort frågan.

Läs också: Alfa Romeo storsatsar med motorer från Ferrari
Läs också: Slutkört för Lancia – men inte i Italien
Läs också: Ferrarichefen lämnar efter 23 år – Marchionne tar över

Jag tycker Sergio Marchionne har gjort ett bra jobb som chef för Fiat och Chrysler.
300
46
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.