Infotainment: Toyota utklassar både Apple och Chevrolet

Både Chevrolet MyLink och Apples röststyrda assistent Siri får bottenbetyg i en ny amerikansk undersökning av infotainmentsystem – de är för krångliga att använda. Däremot blir det pluspoäng för Toyota.

Infotainmentsystemet MyLink från Chevrolet får inget bra betyg i den nya undersökningen – och att använda den röststyrda assistenten Siri i en iPhone visade sig vara mycket distraherande.

Sverige är ett av få länder där det fortfarande är tillåtet att använda mobiltelefonen under bilkörning – under förutsättning att du gör det utan att trafiksäkerheten blir lidande.

I takt med att bilarna blir alltmer avancerade krävs också avancerade system för att hålla ordning på alla funktioner. Infotainmentsystemen ska enligt biltillverkarna göra förarna mindre distraherade och bidra till en säkrare trafikmiljö, men det stämmer inte. Åtminstone inte enligt en ny undersökning från amerikanska Foundation for Traffic Safety.

Undersökningen visar bland annat att Apples röststyrningsassistent Siri inte alls är så säker att använda i trafiken som väntat. Att ge instruktioner åt röststyrningen är ofta betydligt mer distraherande än att föra en naturlig konversation.

När det gäller infotainmentsystem visade sig Toyotas Entune vara bäst – det är minst distraherande för föraren. Däremot blir det bakläxa för Chevrolets MyLink som kräver alldeles för mycket av föraren.

I undersökningen fick 18 manliga och 18 kvinnliga deltagare använda systemen i sex olika bilar. Under en nio minuter lång bilfärd fick deltagarna utföra flera olika uppgifter.

Läs hela undersökningen i PDF-format

Läs också: Volvo uppdaterar mediasystemet Sensus
Läs också: Volvo visar pekskärmen i nya XC90

Så här mycket tid tog det för deltagarna att använda systemet i de olika bilarna.

Jag tycker det är helt okej att använda bilens infotainmentsystem under bilkörning.
80
111
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.