BMW X1 närmar sig – och den kommer som coupé

Snart lanserar BMW en ny generation X1 – den här gången med fyrhjulsdrift. Och den får ett snyggt coupésyskon i form av BMW X2, precis på samma sätt som de större modellerna X3/X4 och X5/X6.
Annons

Det ryktades länge om att BMW skulle gå över till framhjulsdrift på vissa modeller och nu börjar vi se resultatet. BMW 2-serie Active Tourer har vi redan testat mot fyra konkurrenter och snart kommer ännu fler modeller på den framhjulsdrivna plattformen.

En av de viktigaste modellerna blir BMW X1. Marknaden för suvar och crossoverbilar växer fortfarande kraftigt i Europa – titta bara på Nissan Juke och Qashqai, Peugeot 3008 och Kia Sportage.

Att BMW väljer att gå över till framhjulsdrift i X1 är egentligen inte så konstigt: plattformen hämtas från Mini vilket bådar gott för köregenskaperna. Framhjulsdriften har också vissa fördelar utrymmesmässigt och bilen blir billigare att utveckla och tillverka för BMW. Precis som tidigare finns också fyrhjulsdrift som tillval.

Hela listan: Här är årets viktigaste suv-nyheter
Läs också: Audi ska köra om BMW med fler suvar

BMW X1 närmar sig – och den kommer som coupé
Precis som de större suv-modellerna kommer också X1 i en slags fyradörrars coupéversion med namnet X2. Köparna får ett läckert designspråk men får också hålla tillgodo med något sämre utrymmen i baksätet och bagageutrymmet.

Här kan vi visa de första illustrationerna på hur BMW X1 skulle kunna se ut när den lanseras. Designmässigt vill BMW skapa ett sportigare intryck med nya X1. Därför blir den något lägre.

Tekniken kommer vi känna igen från 2-serie Active Tourer – det handlar om tre- och fyrcylindriga motorer samt en 8-stegad automatlåda som tillval.

Vi har redan visat spionbilder på BMW X1 i flera omgångar vilket tyder på att premiären inte ligger alltför långt bort. BMW X1 börjar säljas sent 2015 eller tidigt 2016.

Illustrationer: Schulte Design

Läsarnas spionbilder: BMW X1 och 2-serie Active Tourer
Spionbilder: Här är framhjulsdrivna BMW X1
Spionfilm: BMW X1 blir helt ny – och framhjulsdriven

BMW X1 närmar sig – och den kommer som coupé
Bakpartiet känns igen från BMW 2-serie Active Tourer.
Annons
Annons
Rulla till toppen