Spionbilder: Ford Focus RS testkörs på Nürburgring

Nu börjar det närma sig premiär för den nya RS-versionen av Ford Focus. Turbofemman från den gamla generationen åker ut till förmån för en turbofyra – kanske i kombination med fyrhjulsdrift...?

Förra generationen Ford Focus RS hade en turbofemma från Volvo, men tack vare downsizingtrenden är det nu en turbofyra som gäller istället – samma 2,3-litersmotor som också finns i nya Mustang.

Ford har nyligen ansiktslyft storsäljaren Focus, inklusive toppmodellen ST, med nytt utseende och delvis uppfräschad interiör. Än så länge har vi dock inte fått se någon RS-version – men nu verkar den vara på gång.

Här kan vi se bilder på hur Ford testar en Focus RS-prototyp på Nürburgring. Focus RS kommer i femdörrarsutförande och får ett exteriört aerodynamikpaket med aggressiv front och rejält breddade hjulhus, en stor bakspoiler samt en diffusor med dubbla avgasutblås.

Förra generationen Ford Focus RS hade framhjulsdrift som tack vare en mängd smarta system ändå kunde hantera effekten. Nu ryktas det istället om att bilen blir fyrhjulsdriven, för att kunna utmana Volkswagen Golf R, BMW M135i xDrive och Mercedes A 45 AMG.

När det gäller motorn kan vi förvänta oss att Ford använder samma turboladdade EcoBoost-motor på 2,3 liter som också finns tillgänglig i nya Mustang. Den ska ge omkring 330 hästkrafter och 430 Nm och som standard finns en 6-växlad manuell låda – det är okänt om Ford ska erbjuda någon automatlåda.

Förutom stylingförändringarna får Ford Focus RS förstås ett hårdare sportchassi, skålade sportstolar och större bromsar. Premiär för nya Ford Focus RS blir 2015.

Foto: SB Medien

Jag väljer mycket hellre en Ford Focus RS än en Volkswagen Golf R!
131
57
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.