Apple ställer till enorma problem för VW-ägare

Den senaste uppdateringen från Apple har ställt till enorma problem för infotainmentsystemen hos bland andra Volkswagen och Audi. Men buggarna kan snart vara lösta, när Apple släpper en buggfix i form av version 8.1 av iOS.
Annons

Apple ställer till enorma problem för VW-ägare
Trådskaparen på Appleforumet har problem med iOS 8 i en Audi A1, men buggarna märks även hos andra bilmärken.

Apple har släppt en ny version av operativsystemet iOS, som finns i iPhone och iPad. Version 8 innehåller flera nya funktioner men har också ställt till stora problem för hundratusentals bilägare.

Apples eget supportforum klagar många användare på olika buggar i Audi och Volkswagen. Men användarna rapporterar också problem med systemen i Toyota, Nissan, Chevrolet, BMW, Mercedes och i flera eftermarknadssystem. I skrivande stund har tråden 366 svar.

”Vi har också hört att det funnits frågor och synpunkter kring detta. Det är ganska vanligt efter att Apple har tagit fram nya operativsystemuppdateringar. Oftast brukar problemen försvinna när Apple har korrigerat buggarna”, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige.

Även vi på auto motor & sport har drabbats av märkliga problem i både Volkswagen, Skoda och Peugeot. I vissa fall fungerar inte den trådlösa musikstreamingen, i andra fall ser det på skärmen ut som att telefonen ringer upp ett visst telefonnummer trots att telefonen inte alls ringer något samtal.

Den senaste uppdateringen, 8.0.2, har inte löst problemen men under torsdagkvällen bekräftade Apple att version 8.1 av iOS, som innehåller en mängd buggfixar, ska gå att ladda ned från och med måndag den 20 oktober.

”Detta är inte ett fel som ligger hos oss som tillverkare. Våra utrustningar i bilarna är konstruerade och anpassade efter specifika blåtandsprotokoll, enligt specifika standarder i dialog med mobiltelefontillverkarna”, säger Marcus Thomasfolk.

Läs också: Infotainment: Toyota utklassar både Apple och Chevrolet
Läs också: Apple lanserar CarPlay – Volvo först ut
Läs också: Android Auto är Googles utmanare till Apple CarPlay

Apple ställer till enorma problem för VW-ägare
I Skoda Octavia har ams-redaktionen haft underliga problem med iPhone 6. I skärmen står att telefonen ringer upp ett samtal, och försöker ringa upp ett annat. Men i telefonen rings inga samtal alls.
Apple ställer till enorma problem för VW-ägare
Även i Volkswagen Up, där infotainmentsystemet utvecklats tillsammans med Garmin, ringer systemet upp ett okänt nummer.
Apple ställer till enorma problem för VW-ägare
Samma problem finns i Toyota Aygo, som använder samma system som Peugeot 108 och Citroën C1.
Annons
Annons
Rulla till toppen