Putins ryskbyggda limousine får V12-motor från Porsche

Uppdraget att konstruera en ny motor till president Vladimir Putins kommande lyxlimousine har gått till Porsche Engineering Group. Motorvolymen i den nya V12-motorn hamnar runt 6,0–6,6 liter och med dubbla turboaggregat hamnar toppeffekten kring 800 hk. Både motorn och bilarna i projekt "Motorcade" ska byggas i Ryssland och den första modellen väntas vara klar 2017.

Putins ryskbyggda limousine får V12-motor från Porsche

När USA:s president Barack Obama besökte Sverige förra hösten fick vi titta närmare på The Beast – bilen som skjutsar och skyddar presidenten runt om i världen. Även Rysslands president Vladimir Putin vill spänna musklerna och då pratar vi inte miniubåtar utanför Stockholm utan en riktig, ryskbyggd lyxlimousine. Projektet går under namnet "Motorcade" innefattar en plattform som ska vara grund för flera nya modeller – limousiner, skåpbilar och suvar.

Samtliga bilar ska utvecklas och byggas i Ryssland och när vi skrev senast om projektet i början på sommaren antyddes det att Porsche skulle hjälpa till med utvecklingen. De uppgifterna verkar stämma då den ryska sajten "Wroom.ru" kan ge fler detaljer om Motorcade. I konkurrens med ingenjörsföretagen AVL, Ricardo och FEV var det Porsche Engineering Group som fått uppdraget att konstruera en ny motor till Putins nya modeller. Stämmer uppgifterna från Wroom.ru ska det bli en V12:a på 6,0–6,6 liter som med turbohjälp ger ungefär 800 hk som mest. Själva tillverkningen av V12:an ska ske lokalt hos motortillverkaren ZMZ, "Zawolzhsky Motorny Zawod".

Första modellen blir med all sannolikhet en limousine och den ska designmässigt vara i stort sett klar och målet är att produktionen ska starta 2017.

 

Källa:

Wroom.ru - Porsche will design engines for "Motorcade" project

Helt rätt av Porsche att samarbeta med Ryssland och president Putin.
141
480
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.