Consumer Reports: Ägarna klagar på krångliga infotainmentsystem

Volvo tappar fem platser och får bara halvbra betyg i den senaste kvalitetsundersökningen. Fiat kommer sist och får riktigt uselt betyg – samtliga Fiatmodeller får betyget "mycket sämre än genomsnittet". Det går nästan lika dåligt för koncernsyskonen Chrysler, Ram, Jeep och Dodge. Som en konsekvens av de dåliga betygen får Fiat-Chryslers kvalitetschef Doug Betts sparken, en dag efter att undersökningen publicerades.

Consumer Reports: Ägarna klagar på krångliga infotainmentsystem
Bättre än så här blir det inte, enligt den senaste undersökningen från Consumer Reports. Lexus CT 200h får toppbetyg för pålitlighet och kvalitet.

Det finns ett område som utmärker sig extra mycket när amerikanska Consumer Reports presenterar årets stora undersökning över vilka bilmärken som är mest och minst pålitliga. Och det är inget mekaniskt, som bromsar eller chassi.

Istället är det infotainmentsystemen som ställer till stora problem för bilägarna. Pekskärmar som svarar långsamt och strul med att para ihop mobilen med mediasystemet via blåtand är de vanligaste klagomålen.

Klicka för att se resultatet i ett större format.

Vissa bilmärken har förbättrat sig jämfört med tidigare när det gäller infotainmentsystem, som exempelvis Ford med MyFord Touch.

Men undersökningen tar alltså hänsyn till mycket mer än bara infotainmentsystem, och på det hela taget håller Lexus högst kvalitet, enligt Consumer Reports. De följande tre platserna går också till japanska biltillverkare, nämligen Toyota, Mazda och Honda.

Audi är första europeiska tillverkaren på plats fem. Volvo hamnar på tolfte plats och tappar därmed hela fem positioner jämfört med förra året.

BMW hoppar upp ett steg till 14:e plats medan Mercedes störtdyker elva steg till plats 24 av 28. Allra sämst går det för bilarna i Sergio Marchionnes jättekoncern: Ram, Jeep, Dodge och Fiat hamnar alla på de fyra sista platserna. Samtliga Fiatmodeller får betyget "mycket sämre än genomsnittet".

Som en konsekvens av de dåliga betygen får Fiat-Chryslers kvalitetschef Doug Betts sparken, en dag efter att undersökningen publicerades. I en kortfattad kommentar skriver Chrysler att Doug Betts "övergått till annan verksamhet".

Läs också: USA-bilarna sämst i ny undersökning
JD Power: Lexus krossar alla konkurrenter
Consumer Reports 2013: Volvo ökar mest


Hur nöjd är du med din bil?

Sätt betyg själv i vår begagnatenkät!

Infotainmentsystemet i min bil är enkelt att använda.
285
81
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.