Polisen varnar för falska bilköpare – tar bilen utan att betala

Köparen för över pengar till ditt konto och du genomför ägarbytet – men sedan drar köparen tillbaka sin betalning. Och där står du utan varken bil eller pengar. Nu varnar polisen för en ny typ av bilbedrägeri.

Att sälja bilen privat innebär ofta att du får mer betalt än att lämna in den till en bilfirma, men i vissa fall kan det också innebära att du inte får betalt alls. Polisens bedrägerirotel går nu ut med en varning för personer som utger sig för att vilja köpa din bil, men där du inte får några pengar.

Köparen för över pengar till säljaren via mobiltelefonen, vilket gör att säljaren kan genomföra ägarbytet med Transportstyrelsens app och lämna ifrån sig bilen. Men sedan stoppar köparen betalningen och kan därmed sälja bilen vidare, eftersom hen är registrerad som ägare.

"I några fall har säljaren hållit på ägarbytesanmälan i avvaktan på att pengarna skulle dyka upp på kontot, men ändå lämnat ifrån sig sin bil. Bedragaren har ändå lyckats sälja bilarna, antingen genom att köparen inte tänkte på att bilen var registrerad på en annan person, eller genom att övertyga köparen att ägarbytet ännu inte hunnit registreras", skriver polisen på Facebook.

Rådet är att kontrollera att pengarna faktiskt finns på kontot innan du lämnar ifrån dig bilen.

Läs också: Polisen vädjar: "Därför ska du inte varna andra förare"
Läs också: Polisen varnar för ligor som skickar falska fortkörningsböter

Jag har blivit lurad vid ett bilköp.
33
413
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.