BMW X5 M och X6 M ställer Porsche Cayenne Turbo i skamvrån

De väger över två ton – men fixar ändå 0–100 km/h på imponerande 4,2 sekunder. M-suvarna ska ge Porsche Cayenne Turbo en match och lanseras i vår.

BMW X5 M och X6 M ställer Porsche Cayenne Turbo i skamvrån
M-versionerna av BMW X5 och X6 ska ge ett maffigare intryck med större fälgar, ny front, större luftintag, sidokjolar och fyra kromade avgasutblås. Även luftfjädring ingår, med dämpare som går att ställa i tre lägen.

Supersuvarna Porsche Cayenne, Mercedes ML 63 AMG och Range Rover Sport SVR får nu konkurrens av andra generationen BMW X5 M och X6 M, som båda ska lanseras på bilsalongen i Los Angeles och som börjar säljas i april.

Den största uppgraderingen jämfört med resten av X5- och X6-modellerna är förstås motorn som kommer från M5 och M6. Det innebär en 4,4-liters V8 med dubbla turbo. Både effekten och vridmomentet ökar jämfört med förra generationen samtidigt som utsläppen sänks med 20 procent – åtminstone på papperet.

Effekten ligger nu på 575 hästkrafter mellan 6.000 och 6.500 r/min och det maximala vridmomentet på 750 Nm levereras vid 2.200–5.000 r/min. Både BMW X5 M och X6 M får en 8-stegad automatlåda och fyrhjulsdrift som standard. Systemet kan skicka all kraft till antingen fram- eller bakhjulen och har elektronisk momentstyrning som skickar rätt mängd kraft till rätt hjul.

De nya M-suvarna kan också skryta med en 0–100-tid på imponerande 4,2 sekunder. Därmed får Porsche Cayenne Turbo se sig frånkörd – den fixar samma sprint på 4,5 sekunder. Toppfarten i X5 M och X6 M på 250 km/h kan höjas till 280 med ett kryss i tillvalslistan.

BMW skryter också om en viktminskning på 30 kilo men X5 M och X6 M väger ändå in på nästan 2,3 ton.

Läs också: Trimma din BMW utan att tappa nybilsgarantin
Läs också: Range Rover Sport SVR officiell – alla fakta och bilder

Läs också: Nya BMW X5 blir fyrcylindrig – och sjusitsig
Läs också: Här är nya BMW X6 – alla bilder och fakta

Jag tycker det är helt rätt av BMW att bygga M-versioner av sina suvar.
405
51
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.