Han filmar farliga bilförare: ”Detta stör jag mig på…”

Farliga filbyten, bilförare som ligger för nära och släp som välter. Joel lägger ut trafikfilmer på Youtube och har sett det mesta ute i trafiken. "Jag blir skitförbannad om någon inte har vett nog att hålla avståndet när det går i 110 km/h", säger han.
Annons

Det finns gott om idiotiska bilförare på de svenska vägarna – det märks inte minst på filmerna som Joel lägger upp på sin Youtubekanal. Den heter VolvoDashcam och där kan vi bland annat se hur en flygbuss tränger ut en BMW i vägrenen.

Så kallade dashcamfilmer har blivit populära, inte minst i Ryssland, men det är inte helt avgjort om kamerorna faktiskt är lagliga. Klart är dock att filmerna som Joel lägger upp väcker känslor. Han får en hel del hatkommentarer och därför vill han inte att vi skriver ut hans efternamn.

• Hur kom du på idén att lägga upp trafikfilmer på Youtube?

”Jag tror det var alla dashcamfilmer från Ryssland som först fick mig att börja fundera på en egen kamera i bilen. Sedan såg jag filmer från dashcamanvändare i USA och andra europeiska länder som visade lite mer vardagshändelser, till skillnad från de ryska kraschfilmerna.”

”Jag ser inte mig själv som den perfekta föraren och även jag gör ibland misstag, och det brukar jag också visa i filmerna. Fel gör nog alla ibland, men jag skulle gärna se att medvetenheten och respekten för trafikreglerna och för varandra i trafiken ökar.”

• Vad stör du dig på mest i trafiken?

”Ett rejält irritationsmoment jag har är personer som inte håller avstånd. Det har vuxit fram sedan jag fick barn, och nu blir jag skitförbannad om någon inte har vett nog att hålla lite avstånd när det går i 110 km/h. Även om det ligger ett plåster framför i fel fil har man inte rätt att riskera folks liv.”

”En annan sak är den nya DRL-lagen som enligt mig försämrat säkerheten i Sverige. Nu har vi fått en massa bilar där förarna själva måste vara medvetna om när de ska slå igång bakljusen. Antalet förare som som kör omkring med släckta bakljus i både mörker, dimma, regn, snörök eller annat som ger nedsatt sikt har ökat dramatiskt. Även bilar med autofunktion vid skymning funkar inte alltid så bra när det till exempel är nederbörd eller dimma.”

• Vad är det värsta du sett ute i trafiken?

”Det måste nog vara släpet som välte framför mig förra året. Men jag har haft körkort i 15 år nu, så det har ju passerat en del händelser… För några år sedan krockade jag med en gammal Merca som missade mig i en korsning och körde ut trots väjningsplikt. Det small i 40–50 km/h och min bil, en Opel från 1992, blev skrot. Gamla Mercor måste ha varit byggda i betong och han kunde köra därifrån efter att ha bänt bort lite plåt från däcket. Inga personskador vare sig i min bil eller Mercan.”

• Har du något exempel på en riktigt bra bilförare, som du vill ge en eloge?

”Det är svårt att utse någon specifik. Jag gillar när man märker att trafikanter runt omkring har koll och underlättar för andra och för trafikflödet.”

• Hur påverkas du av ”hatinläggen” i kommentarsfälten?

”Jag blir påverkad så klart, jag har svårt att släppa sådana inlägg och försöker faktiskt svara på de flesta för att ta ner ilskan och visa att det är en person bakom. Det funkar rätt ofta och tonen brukar bli lite vänligare. Jag har bara blockerat två användare från kommentarerna under senaste året. Den senaste för några veckor sen, där det mesta hatet blev riktat mot en annan användare som kommenterade.”

”Jag försökte faktiskt bjuda ut de två användarna på öl som en ”fredsgåva” eftersom jag ändå skulle spendera kvällen på hotell. Fick ingen respons och smutskastningen fortsatte så då blev det bara att blockera.”

Här hittar du VolvoDashcam på Youtube

Läs också: Här blir BMW-föraren prejad av Flygbussen
Läs också: Tyck till: Vilken bil har snyggaste LED-ljusen?
Läs också: Bara i Ryssland – 13 minuter av vansinne

Annons
Annons
Rulla till toppen