Hastigheterna sänks i Stockholm på grund av farliga partiklar

Farliga partiklar som rivs upp av dubbdäcken gör att Trafikverket nu sänker hastigheten på både E4 och E18 i Stockholm. Sänkningarna görs också för att jämna ut trafikflödet. Vad tycker du – rätt eller fel?

De farliga PM10-partiklarna har bland annat gjort att en del städer infört dubbdäcksförbud på vissa gator, och nu ska också hastigheten på vissa sträckor av E4 och E18 i Stockholms län sänkas.

"Hastighetssänkningarna görs för att minska halterna, men också för att få en bättre rytm i trafiken och skapa längre vägsträckor med samma hastighet", skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

På vintern sänks hastigheten på några sträckor i Täby, Danderyd och Sollentuna eftersom många kör med dubbdäck. På sommaren höjs hastigheten igen. Men på vissa andra sträckor sänks hastigheten permanent – se kartan här intill.

Läs också: Dubb eller friktion? Välj rätt med våra tester
Läs också: Experten: "Dubbdäcksförbud är rent trams"

Halterna av farliga partiklar överskrider i vissa fall EU:s gränsvärden och nu sänker Trafikverket hastigheten på vissa vägar i Stockholm för att komma till rätta med problemen. Klicka för att se en större karta.

Jag tycker det är rätt att sänka hastigheten för att minska antalet farliga partiklar i luften.
76
356
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.