Audi A3 e-tron börjar levereras – lockar med lågt förmånsvärde

Nu startar snart leveranserna av laddhybriden Audi A3 Sportback e-tron. Med en elektrisk räckvidd på fem mil kan det dagliga pendlandet ske helt utsläppsfritt för stora flertalet. Den sammanlagda effekten är 204 hk men mest lockande är nog förmånsvärdet för Audi A3 e-tron. Tjänstebilsföraren kan komma undan med en månadskostnad på endast 1.208 kronor. Dessutom "tankar" man nästan gratis med elkraft.

Audi A3 e-tron börjar levereras – lockar med lågt förmånsvärde
Förmånsvärdet på Audi A3 Sportback e-tron blir cirka 1.208 kronor per månad, räknat på 50 procent. marginalskatt och 40 procent skattereduktion.

Nu i november är det säljstart för laddhybriden Audi A3 Sportback e-tron. De första bilarna når sina kunder efter nyår och det är en perfekt timing, då det är först då som supermiljöbilspremien återigen betalas ut. Som alla minns tog potten för supermiljöbilspremien slut tidigare i höst och de nya pengarna som regeringen utlovat börjar betalas först vid 1 januari.

Hur länge supermiljöbilspremien på 40.000 kronor räcker nästa år är förstås svårt att gissa. Men risken är att väldigt många elbilar och laddhybrider registreras av bilhandlarna den 1 januari, oavsett om de blivit köpta av en kund eller ej.

Laddhybrider som Audi A3 Sportback e-tron har fördelen att de kombinerar både elbil och en konventionell bil. Med enbart elmotorn har A3 e-tron en räckvidd på upp till fem mil, åtminstone enligt den standardiserade körcykeln. Batteripaketet kan laddas i ett vanligt vägguttag på tre timmar och 45 minuter. När TFSI-motorn på 1,4 liter behövs går den snålt och bensinförbrukningen anges till 1,5 l/100 km, en närmast osannolikt låg nivå.

Men som vi berättat förut beror den låga, uppgivna bensinförbrukningen på en mycket gynnsam mätmetod. Laddhybrider tillåts köra en körcykel (NEDC) med fulladdat batteripaket (då dräneras batteriet, men det är enligt reglerna) sedan körs ytterligare en körcykel med batteriet så urladdat att förbränningsmotorn går in och laddar. Bränsleförbrukningen får man genom att göra ett snitt av de två körcyklerna. Med en kraftfull elmotor som i Audi A3 Sportback e-tron behövs inte förbränningsmotorn speciellt mycket och då blir förstås bensinförbrukningen också mycket låg. CO2-utsläppet för Audi A3 Sportback e-tron uppges till endast 35 g/km.

Förbränningsmotor och elmotorAudi A3 Sportback e-tron kan arbeta var för sig eller ihop och då anges den sammanlagda toppeffekten till 204 hk (150 kW) och 350 Nm. Effekten i de två motorerna kommer dessutom tidigt i varvregistret, elmotorn ger sitt maxvrid från 2.000 rpm och TFSI-motorn har sitt bästa vridmoment mellan 1.750–4.000 rpm. 0–100 km/h går på 7,6 sekunder.

Elmotorn i Audi A3 Sportback e-tron ger 75 kW (102 hk) och väger 34 kilo. Den platta elmotorn sitter mellan förbränningsmotorns svänghjul och en nyutvecklad koppling, kallad "K0". Elmotorn fungerar även som startmotor och drar igång förbränningsmotorn, varefter K0-kopplingen automatiskt "släpper loss". Toppfarten med enbart elmotor anges till 130 km/h.

Batteripaketet är inte gigantiskt stort, men kapaciteten anges till 8,8 kWh och det räcker alltså för en elektrisk räckvidd på fem svenska mil. Men även här får man ta siffran med en nypa salt eftersom räckvidden mäts enligt ECE-normen med körcykeln "NEDC" (New European Driving Cycle), alltså samma snälla körcykel som används för bränsleförbrukningen. Vid snabb landsvägskörning eller kallt väder kan den uppgivna räckvidden halveras. Batteripaketet har en garantitid på åtta år eller 16.000 mil.

Bensintanken rymmer 40 liter och batteripaketet stjäl en del utrymme, bagagerumsvolymen anges till 280 liter i Audi A3 Sportback e-tron. Med nedfällt baksäte växer utrymmet till 1.120 liter, med uppfällt baksäte är utrymmet på 280 liter. Tjänstevikten anges till 1.615 kilo, varav batteripaketet väger 125 kilo.

Det svenska priset för Audi A3 Sportback e-tron är satt till 372.500 kronor. Då ingår en hel del extra utrustning som standard, bland annat sexväxlad S-tronic automatlåda. Mest intressant är Audi A3 e-tron som tjänstebil, på grund av sitt låga förmånsvärde. Tjänstebilsföraren kan komma undan med en månadskostnad på endast 1.208 kronor. Dessutom är driftskostnaderna låga då man "tankar" relativt billig elkraft.

För tjänstebilsföraren är Audi A3 Sportback e-tron alltså rena guldgruvan, men allt hänger på en välvilligt inställd arbetsgivare. Med ett pris på 372.500 kronor och en sannolikt rätt stor värdeminskning blir bilen inte billig för företaget. Men vad gör man inte för att behålla lojala medarbetare?

Mer information om förmånsvärde, ekonomiska beräkningar och bästa tjänstebil för just dig hittar du på vår systersajt "Tjänstebilsinfo.se". Klicka på länken för att hoppa dit och ta chansen att anmäla dig till nyhetsbrevet så missar du ingen viktig information i framtiden.

Mer om tjänstebilar

Vi provkör nya Audi A6: "Det mest intressanta finns under skalet"
Trimma din tjänstebil utan att tappa nybilsgarantin
Vi provkör nya Volkswagen Passat med 240-hästarsdieseln: "Ett riktigt expresslok"
Vi provkör Ford Mondeo – är detta klassens nya kung?

Jag skulle gärna köra Audi A3 e-tron som tjänstebil!
166
50
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.