Hyundai och Kia betalar 2,5 miljarder för falska bränslesiffror

Hyundai och Kia får bakläxa för att ha skickat in fejkade förbrukningssiffror – och sedan marknadsfört bilarna som "snålast i klassen". Nu ingår biltillverkarna en uppgörelse och tvingas därför betala 2,5 miljarder kronor.

Både Hyundai och Kia har varit under utredning i två år för att ha skickat in felaktiga förbrukningssiffror för flera nya modeller. Nu avslutas utredningen med en uppgörelse som innebär att biltillverkarna ska betala motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Flera biltillverkare har tvingats se över och ändra de officiella bränsleförbrukningssiffrorna för flera modeller på den amerikanska marknaden. Anledningen är att siffrorna helt enkelt inte stämmer – något som vi kunnat visa svart på vitt i artikelserien Bränslebluffen.

Nu har Hyundai och Kia ingått en uppgörelse med amerikanska justitiedepartementet och Environmental Protection Agency, som innebär att de tvingas betala drygt 2,5 miljarder kronor för att den två år långa utredningen kring bränslesiffrorna ska avslutas, enligt Automotive News.

"Den här typen av beteende kan helt enkelt inte tolereras. Justitiedepartementet kommer aldrig vila eller vackla i vår beslutsamhet att vidta åtgärder mot alla företag som bedriver sådan här verksamhet – när och var de än upptäcks", säger justitieministern Eric Holder i ett uttalande.

Totalt handlar det om 1,2 miljoner bilar som just nu rullar på amerikanska vägar, och som Hyundai och Kia alltså uppgett för låga förbrukningssiffror för. Följden blir enligt EPA att biltillverkare som fuskar och inte "följer spelreglerna" gynnas med bättre försäljningssiffror.

"Det är inte rättvist och det är heller inte lagligt", säger Gina McCarthy på EPA till Automotive News. Hon påpekar att det sätt som Hyundai och Kia putsat till siffrorna på skiljer sig från hur alla andra biltillverkare gjort – det har skett på ett systematiskt sätt. Ingenjörerna har plockat ut de siffror som såg bäst ut.

Hyundai och Kia har använt de fejkade förbrukningssiffrorna i flera stora reklamkampanjer som också påstod att modellerna hade klassens bästa bränsleekonomi.

Biltillverkarna har redan kompenserat bilägarna och ändrat sina mätmetoder, och nu avslutas alltså också den stora utredningen som EPA och justitiedepartementet gjort med en uppgörelse på totalt 2,5 miljarder kronor.

ams-tv: Bränslebluffen – så utnyttjar tillverkarna luckorna
Bränslebluffen: Så optimeras bränslesiffrorna
Bränslebluffen: Diesel på vintern - en miljöbomb

Jag tycker det är viktigt att bilen håller samma förbrukningssiffror som tillverkaren lovar.
288
15
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.