Unikt tillfälle: Billig Ferrari Enzo till salu

Det byggdes bara 400 exemplar av Ferrari Enzo och en av dem ägs av fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović. Nu har du chansen att köpa en Ferrari Enzo till ett riktigt lågt pris men det finns en liten, liten hake…
Annons

Unikt tillfälle: Billig Ferrari Enzo till salu
Som ni ser krävs det en del arbete innan den här Ferrari Enzo är körklar igen. Klicka på bilden för att hoppa till Crashedtoys.com och se fler foton. Se även videon nedtill på sidan som visar alla detaljer på den krockade Enzon.

Kan en bil vara ovärderlig? Nja, för det mesta inte eftersom flertalet bilar massproducerats. Men det finns några få bilmodeller som tillverkats i väldigt få exemplar och nått en närmast ”helgonlik” upphöjelse – en av dessa är Ferrari Enzo.

Som vi alla vet byggdes Ferrari Enzo som en hyllning till företagets grundare och både bil och man delar samma namn – Enzo. Ferraris supersportbilar var under 80- och 90-talen ganska få, vi minns förstås F40 och F50, men sen blev det ett uppehåll fram till 2002 när nya Ferrari Enzo presenterades. Ursprungligen hade Ferrari tänkt sig att bygga en begränsad serie på 349 bilar, men de såldes slut direkt och då bestämde man sig för att bygga ytterligare 50 bilar. Efter tsunamikatastrofen 2004 ville Ferrari göra en insats och byggde en sista bil, som auktionerades bort för välgörande ändamål. Totala antalet byggda Ferrari Enzo blev alltså 400 exemplar.

En av dessa 400 Ferrari Enzo ägs av vår fotbollshjälte Zlatan Ibrahimović. När Zlatan förhandlade med italienska Inter om en övergång begärde han att få en Ferrari Enzo som en del av kontraktet och Ferrari-chefen Luca di Montezemolo lyckades trolla fram en bil i sista stund. Zlatan Ibrahimović har alltid varit diskret när det gäller vilka bilar han äger men villkoret som Luca di Montezemolo ställde var att Zlatan aldrig skulle sälja sin bil – vilket vi antar är fallet. Möjligtvis för att Zlatan exemplar är ”Enzo nummer 401” och inte får komma ut på marknaden, men det är en ren spekulation från vår sida.

Hur mycket är då en Ferrari Enzo värd idag? Väldigt svårt att beräkna, det beror förstås på skick och tidigare ägare (proveniens) men en siffra som förekommit flera gånger är tre miljoner dollar för de bilar som rullat väldigt lite – alltså runt 22 miljoner kronor i dagens valutakurs.

Men det går att komma undan billigare. Företaget ”Crashedtoys.com” har fått i uppdrag att sälja en Ferrari Enzo som skadades vid ett verkstadsbesök. En av mekanikerna körde iväg bilen på en testrunda och det slutade väldigt, väldigt illa. Höger bakhjul slogs bort helt och Enzon har omfattande skador på högra sidan. Mest oroväckande är att själva ”badkaret” (chassit) i kolfiber också är skadat, vilket kan bli svårt och mycket dyrbart att reparera. Däremot verkar motor och drivlina vara oskadat.

Just det här exemplaret har tillverkningssiffran 399, vilket alltså innebär att det är sista bilen i den ordinarie serien. Enbart det ett faktum som borde höja värdet en del. Auktionsföretaget uppskattar värdet på Enzon till 2,4 miljoner dollar, samtidigt som man värderat reparationskostnaderna till 870.000 dollar. Högsta budet just nu är 363.000 dollar – cirka 2,7 miljoner kronor – vilket förstås är rena kapet. Budgivningen pågår fram till 18 november.

Vill du bli med i samma exklusiva skara som Zlatan Ibrahimović finns det alltså nu en unik chans. Allt som behövs är en viss händighet och ganska mycket pengar!

 

Källa:

Craschedtoys.com – 2003 Ferrari Enzo

 

Annons
Annons
Rulla till toppen