Liten, högaktiv grupp kriminella begår de flesta bilinbrott

En ny undersökning från Brå, Brottsförebyggande rådet, visar att det är en liten grupp högaktiva kriminella som står för de flesta fallen av bilinbrott och trafikbrott. I stor utsträckning rör det som om narkotikamissbrukare och de återfaller ofta i nya brott, även efter fängelse. Stölder ur bilar är inget brott som polisen prioriterar, bara en procent av dessa klaras upp.

bilinbrott krossat glas

Har du mötts av den här synen vet du hur uppgiven man kan känna sig. Och chansen att du får tillbaka det som blivit stulet är väldigt liten.

Har du fått något stulet ur din bil? Då är chansen mycket liten att du någonsin får tillbaka det du förlorat. Även om antalet stölder från bil fortsätter att minska är andelen uppklarade fall försvinnande liten – bara en procent av de anmälda brotten leder till att polisen får tag på tjuven.

Av de som någon gång varit kriminella är det en relativt liten grupp som är högaktiva och begår väldigt många brott. En ny undersökning från Brå, Brottsförebyggande rådet, har undersökt en halv miljon brott som skett under en femårsperiod. 15 procent av de undersökta (som lagfördes 2012) stod för 56 procent av alla brott.

Många av de högaktiva, kriminella försörjer sitt narkotikamissbruk med inbrott och de anmäls även för trafikbrott, ringa narkotikabrott, snatteri, olaga hot, rattfylleri och misshandel. Grövre brott som rån är dock ovanligt. En fjärdedel av dessa kriminella bor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Resten är spridda över hela landet, i stora som små kommuner.

Undersökningen från Brå visar att Polisens fokuslistor med så kallade "livsstilskriminella" är effektiva, i den mån man hinner bevaka dessa. Den senaste statistiken är från 2013 då det begicks 15.300 bilstölder och 52.100 stölder ur och från motordrivet fordon. Minskningen jämfört med 2012 var 14 procent. Sedan 2004 har bilstölderna och bilinbrotten minskat med över 60 procent.

Bilstölder har en förhållandevis hög uppklarningsprocent, över 90 procent av alla stulna bilar återfinns. Men för bilinbrotten är alltså siffrorna de motsatta, bara en procent klaras upp. Vad tycker du att polisen borde göra? Hårdbevaka de yrkeskriminella ännu bättre? Skriv i kommentarerna nedan.

 

Källa:

Brå – Högaktiva lagöverträdare

Jag har haft inbrott i min bil.
131
76
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.