Volkswagen Golf kommer som suv – en ny storsäljare?

Volkswagen slår till med en ny suv-version av Golf som siktar in sig på svenska bilköpare. När Volkswagen Tiguan växer behövs en ny, mindre suv-modell – och där kommer Golfsuven in i bilden. Den lanseras som laddhybrid redan om några år.

Alltrack är det "suvigaste" som Volkswagen släppt hittills på temat Golf – men 2018 kommer också en riktig suv-version av Golf, enligt uppgifter till Car Magazine.

Volkswagen Golf är ju en av de svenska bilköparnas favoriter – i oktober var den Sveriges näst mest sålda bil. Samtidigt väljer allt fler en suv eller crossover, och det är därför Volkswagen lanserat den upphöjda Alltrackversionen av Golf Sportscombi.

Men det räcker inte. Därför utvecklar Volkswagen nu en riktig suv-version av Golf, som hamnar under Tiguan storleksmässigt, och samtidigt ovanför Taigun, som är den nya suv-versionen av citybilen Up. Uppgifterna kommer från Car Magazine.

Volkswagen Golf-suven blir ingen terrängmästare men den får alla attribut som suv-köparna är ute efter, nämligen högre markfrigång med enklare insteg, bra översikt över trafiken och ett mer känsloväckande designspråk.

Läs också: Toyota är störst – men Volkswagen knappar in
Läs också: Biltjuvarna överger BMW – nu är det VW som gäller

Bland skillnaderna mot den nuvarande halvkombiversionen av Golf finns bland annat terrängdetaljer som hasplåtar och plastsköldar, ett extra skydd under karossen, ett särskilt offroadläge för navigationssystem och stötdämpare samt Hill Descent Control som hjälper föraren ta sig ned för branta backar. Fyrhjulsdrift blir tillval.

Volkswagen har gjort klart att koncernen ska satsa på att lansera nya modeller vart femte år, istället för vart sjunde, som annars är något av en standardregel i bilbranschen. Golfsuven dyker upp 2018 och baseras på nästa generation Golf.

Det är osäkert om vi får se någon helt eldriven version av Golfsuven, men som laddhybrid kommer den med stor sannolikhet. Den får samma drivlina som dagens Golf GTE, nämligen en bensinmotor och en elmotor på totalt strax över 200 hästkrafter och en räckvidd på eldrift på upp till fem mil.

Läs också: Volkswagen ökar tempot – sänker livscykeln från sju till fem år
Läs också: Vi provkör nya Volkswagen Passat med 240-hästarsdieseln

Konceptbilen Taigun visar hur en kommande suv-version av Volkswagen Up skulle kunna se ut. Den nya Golfsuven blir alltså större än så, men samtidigt mindre än nya Tiguan.

Kombinationen Volkswagen Golf och suv tror jag är svårslagen – det här blir en försäljningsbomb i Sverige!
292
89
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.