Volvochefen avslöjar: Volvo S90 närmar sig

Volvo jobbar nu för fullt med ersättaren till Volvo S80 och i ett pressmeddelande nämner för första gången Volvos vd den nya Volvo S90 – här redan nästa år?

Här i Volvo fabrik i Daqing i Kina – samt naturligtvis även i Torslanda – ska nya Volvo S90 byggas. Och nu när Volvos VD för första gången nämner de nya modellerna kan lanseringen inge var långt borta – redan i vår?

Vi har just upplevt lanseringen av den nya Volvo XC90 men – det kommer mera. Mycket snart – redan nästa år? – är också ersättaren till Volvo S80 klar för visning. Och den nya Volvo S90 kan komma att byggas även i Kina, då sannolikt som förlängd limousin.

Hittills har vi bara sett datorritade bilder av bilen men nu har för första gången Volvos vd i ett pressmeddelande antytt Volvos strategi med den flexibla plattformen SPA som alla Volvos fabriker ska kunna bygga olika bilar på.

"Ja, vi kommer att börja bygga bilar på SPA-plattformen i Kina, det är klart. Vi är glada att kunna berätta att att vi ska bygga en sedan i Daqing och vi bestämda i avsikten att göra Kina till vår andra hemmamarknad", säger Håkan Samuelsson.

Den fabrik i Kina som nu är förberedd på att bygga bilar på SPA-plattformen är Volvos fabrik i Daqing, en av de mest avancerade bilfabrikerna i Kina med en initial kapacitet på att bygga 80 000 bilar per år.

I Daqing byggs redan Volvo XC90 Classic men de 700 anställda kommer nu att få förbereda produktionen av en helt ny premiumsedan, den nya Volvo S90 (samt kort därefter möjligen även den nya kombin, V90).

Mycket talar därför för att vi får se S80-ersättaren redan nästa år. Kanske till Geneve-salongen i vår men mer säkert till höstens stora bilsalong i Frankfurt. Sedan dröjer det inte länge förrän Volvo visar den förlängda S90L för kinamarknaden och möjligen även – en unik lyxmodell med namnet "S100"?

Läs också: Här är Volvos nya modeller – S80 blir S90, XC70 blir XC80

Jag tror att det är smart att bygga de nya bilar så nära marknaden som möjligt – i Sverige för EU och Kina för Asienmarknaden
987
30
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.