Här är världens tio starkaste sportbilar

Du kanske tror att Bugatti Veyron eller Koenigsegg är de starkaste och snabbaste sportbilarna i världen? Inte alls, det finns betydligt grövre artilleri.

Tvåtusen hästkrafter och utlovade 434 km/h i toppfart vill nog många ha. Men det kostar, minst fyra miljoner kronor. Allt enligt tillverkaren av Trion Nemesis.

Om vi ska tro våra tyska kollegor på Sport Auto kan vi nu beställa en Trion Nemesis, världens mest hästkraftstinna sportvagn. Detta dock under förutsättning att vi har knappt fyra miljoner kronor att spendera (360.000 dollar).

Californienbaserade sportbilsföretaget Trion Supercars lovar då att leverera en 2.000-hästars sportvagn, en sportvagn av kolfiber försedd med en nioliters dubbelturboladdad V8-motor som utvecklar 2.000 hästkrafter.

Enligt Trion Supercars blir prestanda därefter. 0-100 km/h ska klaras av på 2,8 sekunder (eller strax därunder) men ännu mer imponerande är den förväntade – och utlovade – toppfarten: Minst 434 km/h.

Om Trion Nemesis klarar vad tillverkaren lovar slår den därmed Bugatti Veyrons verifierade fartrekord för serieproducerade (!) bilar på 431 km/h – fast den klarar inte Koenigsegg påstådda toppfartsnotering, 439 km/h.

Men om vi istället räknar hästkrafter per km/h kan nog både Koenigsegg och Bugatti trots allt känna sig lugna. Både Veyron och Ängelholmsmissilen har nämligen runt 700 hästkrafter färre än Nemesis.

När vi kikar vidare i tio-i-topp-listan över de tio starkaste bilarna i världen hittar vi istället en rad andra bekanta profiler.

Vad sägs om Keating TKR med nominellt 1.825 hästkrafter eller en Bugatti Chiron med 1.500 hästar jämt från en 6,3-liters W16-motor. Dessutom sägs testbilen (Chiron kommer 2016) ha fått en elförstärkt drivlina – ska vi gissa en liten elmotor till framhjulen?

Långt ner ner på listan hittar vi slutligen Koenigsegg Agera R som märkligt nog känns i sammanhanget lite klen och närmast lite kraftlös. 1.140 hästkrafter är väl knappast något att skryta om längre?

Fotnot: Nemesis är namnet på är straffets och vedergällningens gudinna i grekisk mytologi.

En Keaton TKR är kanske ett alternativ – 1 500 hästkrafter låter ju som om den kunde förflytta sig tillräckligt fort. Snygg är den ju också och gör sig på garageuppfarten hemma – eller som här, på ett flygfält.

Jag skulle vilja köra Trion Nemesis – trots det märkliga namnvalet
169
192
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.