Vi provsitter nya Volvo V60 CC: "En självklar succé"

Volvo V60 CC visas för första gången i Sverige och Alrik som är på plats spår att den snart kommer att vara Sveriges mest sålda bil - utan Zlatans hjälp. "Zlatan sparas till något ännu finare… "

Det är Europapremiär för Volvo V60 CC i Stockholm. Alrik Söderlind är på plats i Volvos Showroom i Kungsträdgården. 

Anders Gustafsson, Volvo Sveriges VD.

Volvo breddar sitt modellprogram med kaxigare crossoverbilar, här är nya V60 Cross Country.

Bilen lanseras som modell 2016 men kommer i juli 2015. Volvo Sveriges VD, Anders Gustafsson, ser fram emot den mycket och han är både ödmjuk och kaxig när han pratar om V60 CC. 
Under 2015 ska man sälja 3.000 V60 CC, på helåret cirka 6.000 bilar.

"S60/V60 står för 4,7 procent av marknaden. Som jämförelse har alla Ford-modeller 3,8 procent och Skoda 4,5 procent av marknaden. Beroende på hur vi paketerar 60-modellen och vilket pris vi sätter kan den mycket väl ta över rollen som Sveriges mest sålda bil. Hur ekonomin utvecklar sig kommer också spela in", säger Ander Gustafsson.

Priset är ännu hemligt, men enligt Anders kommer det vara väldigt logiskt:
"Priserna är inte klara än, vi får vänta till mars månad med den godbiten. Men fördelen är att den svenska kronan är svagare vilket gör det svårare för de tyska märkena", säger Anders Gustafsson.

"Pris är vad kunden är villig att betala. Vi vill inte vara lagom, men siktar brett på vår målgrupp. Men det här är en kamp. Jag vet vad våra nya produkter kommer att kosta, och jag är inte orolig att vi ska kunna bibehålla 20 procent av marknaden."

V60 CC har hasplåt fram och bak, ny tröskeldekor, skrämbreddare, integrerade slutrör bak.

När det gäller tjänstebilssegmentet hamnar den på rätt basbeloppsnivå: 7,5. Det här kan mycket väl bli den vanligaste tjänstebilen i Sverige.

Anders berättar att de 33 handlarfamiljer i Sverige som säljer Volvo just nu investerar 1,3 miljarder kronor för att uppgradera lokalerna med tanke på XC90, som tar Volvo högre på premiumskalan.

Kan Volvo hålla 20 procent av marknaden när man blir mer premium?
"Absolut. Våra konkurrenter siktar på Volvo, konkurrenterna kommer inte erkänna det, men vi är premium. Men som sagt, V60 blir kanske storsäljaren framöver", säger Anders Gustafsson.

Finns det risk för kannibalism, kommer V60 CC ta från vanliga V60?
"Javisst. Men det finns ingen fara med det, priset blir ju högre." 

Stefan Inerfeldt, kommersiell projektledare berättar att bilen hade världspremiär i Los Angeles i natt. Det är Europapremiären vi är på just nu.

"Cross Country ska kunna ta sig fram överallt, klara tuffa tag. Den vänder sig mot kunder som har lite äventyrligare intressen. Man åker till fjällen, åker skidor, tar med cyklarna ut i naturen.  Designen ska vara robust. De som vill ha en bil som sticker ut vad gäller design", säger Stefan Inerfeldt. 

Läs mer på nästa sida.
• Alrik: "Så mycket kommer nya V60 CC att kosta"
• Tillgängliga motorversioner
• V60 CC börjar tillverkas 
• Hur ska Volvo möta nya Passat?
• Då dyker Zlatan upp nästa gång