Vi testar Apple CarPlay: Stort steg framåt – men inte felfritt

Nu kan du få Apple CarPlay i din bil och vi har tittat närmare på det nya systemet som kopplar ihop din iPhone med bilen. Betyget blir riktigt bra men så länge den röststyrda assistenten Siri inte förstår svenska känns systemet inte helt hundraprocentigt.

Startskärmen är föredömligt enkel att förstå sig på. CarPlay kräver att du kopplar in mobilen med sladd.

Pioneer har flera enheter med CarPlay som du kan montera in i din bil. Rattknapparna med volym och låtbyte fungerar också. Vi testade denna AVIC-F60DAB som kostar drygt 10.000 kronor plus installation men det finns också billigare modeller.

Att använda mobilen i bilen är inte alltid så smart. Biltillverkarna har länge försökt lösa problemet med röststyrning och nya menysystem som ska vara enklare att använda. Men eftersom utvecklingen av nya bilar går mycket långsammare än utvecklingen av nya teknikprylar uppstår automatiskt ett slags "glapp" där tekniken i bilen ofta känns föråldrad, även om bilen är fabriksny.

Nu tänker Apple lösa problemet med något som kallas CarPlay. Det innebär att en del av appar du har på din iPhone visas på den stora skärmen i bilen, men i ett mycket bilvänligare (och därmed säkrare) format. Exempelvis är alla knappar större vilket gör det enklare att träffa rätt.

Vi har redan fått en förhandsvisning av hur CarPlay kommer se ut i Volvo XC90 men här kommer alltså ett första test av hur systemet faktiskt fungerar. Vi beger oss till Pioneer där Johan Niininen, som är nordisk produktchef för CarPlay, visar hur systemet fungerar. Han har monterat in en dubbel-DIN-enhet i sin Volkswagen Passat.

Spotifyappen fungerade bra även om det inte är möjligt att ändra i spellistorna – det får du göra i telefonen när bilen står stilla.

"Nu spelas" har tydliga knappar för att pausa och byta låt, men i vår testbil kunde det göras även med rattknapparna.

Skönt slippa blåtand

Att komma igång med CarPlay är extremt enkelt. Så länge du har en iPhone 5 eller nyare med röststyrningsassistenten Siri påslagen är det bara att koppla in Lightningkabeln så sköts resten automatiskt. Du behöver inte parkoppla telefonen med blåtand och sladden gör också att telefonen alltid hålls laddad.

Själva enheten från Pioneer består av en stor pekskärm där du också kan svepa och dra med fingrarna. Längst ned finns en knapprad som sköter andra funktioner i enheten (den har exempelvis ett eget navigationssystem och en filmspelare).

Startskärmen i CarPlay ser ut ungefär som hemskärmen i din iPhone, men med större ikoner. Många av funktionerna i CarPlay kan också styras med Siri, men tyvärr förstår hon fortfarande inte svenska.

Volvo XC90 blir en av de första bilarna på marknaden med stöd för CarPlay.

En del biltillverkare satsar på egna appbutiker, men det är förstås mycket smidigare att ha apparna i telefonen. Sedan används skärmen i bilen för att visa dem i ett mer bilvänligt format.

Apparna är snygga och enkla

Telefonappen fungerar på precis samma sätt som i din iPhone: du kan ringa dina favoritkontakter, bläddra i telefonboken och ringa röstbrevlådan. En smart funktion är att om någon ringer, och du inte vill svara, kan du skicka ett av flera färdigskrivna sms med ett enkelt knapptryck – exempelvis "Jag ringer senare, sitter i bilen".

Meddelanden funkar också som i mobilen, men du kan inte skriva nya eller svara på meddelanden – åtminstone inte med tangentbordet. Du måste använda Siri och att höra henne läsa upp svenska sms låter mest komiskt.

Med musikappen kan du spela upp musiken som ligger lagrad på din iPhone. Det finns också en podcastapp. Använder du Spotify eller konkurrenten Rdio finns båda två i en CarPlay-version som är enkla att använda.

Det finns också en kart- och navigeringsapp (samma som Kartor i iPhone). Den fick mycket kritik när den lanserades men fungerar helt okej numera. Den letar bland annat igenom dina mail och meddelanden efter adresser så du ska slippa skriva in dem.

Navigeringen är hyfsat detaljerad men tyvärr går det inte att få sväng-för-sväng-instruktioner med 3D-läge, utan bara "rakt ovanifrån". Appen är ändå enkel att använda, men tänk på att den kräver en internetuppkoppling vilket kan bli dyrt om du åker utomlands.

I övrigt är det fortfarande ganska snålt med CarPlay-anpassade appar. Vi längtar framför allt efter smarta navigeringsappar som Google Maps eller Waze, men kanske vill inte Apple godkänna appar som eventuellt kan konkurrera med deras egna?

Navigation lär bli en av de vanligaste funktionerna i CarPlay. Den fungerar helt okej men förhoppningsvis dyker det upp fler navigationsappar än Apples egna som är anpassade för CarPlay framöver.

Ett stort steg framåt

Apple kan det här med enkelhet och det märks även i CarPlay. Det är bara att koppla in sladden och köra iväg. Får du ett meddelande fälls det ned en snygg "gardin" högst upp på skärmen som sedan försvinner efter en stund, som i mobilen.

På det hela taget är CarPlay ett enormt stort steg framåt för multimedia i bilen. Så här skulle det ha fungerat från början! De flesta biltillverkare är ärligt talat inte särskilt duktiga på att bygga snygga infotainmentsystem som är enkla att använda men CarPlay är både snyggt och simpelt.

Självklart fungerar det bara om du har en iPhone men senare kommer det också dyka upp motsvarigheter för Android och Windows Phone.

Men det finns också en stor nackdel med CarPlay. Väldigt mycket av funktionaliteten baseras på att du använder Siri, och det känns ganska stelt att behöva prata på engelska för att exempelvis skriva ett sms. Det är inte förrän Siri finns på svenska som CarPlay kommer bli stort här på hemmaplan.

Läs också: Apple lanserar CarPlay – Volvo först ut
Läs också: Första testerna av Apple CarPlay: "Det är en revolution"
Film: Vi tittar närmare på CarPlay i Volvo Concept Estate


Apple CarPlay

Testad i: Pioneer AVIC-F60DAB
Pris: ca 10.000:–
Betyg: 4/5

 Plus:
Enkelt att komma igång
Snyggt och simpelt gränssnitt
Samma appar som i telefonen

 Minus:
Siri förstår inte svenska
Fortfarande få bilmodeller med CarPlay-stöd
Än så länge få CarPlay-anpassade appar

    


Läs mer

Android Auto är Googles utmanare till Apple CarPlay
Audi får stöd för Android Auto och Apple CarPlay
Microsoft utmanar Apple med Windows in the Car

Jag tycker CarPlay låter som en utmärkt idé.
243
77
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.