Koenigsegg och Volvo visar vägen med uppkopplade bilar

När din bil kopplas upp mot nätet blir ditt liv mycket enklare – åtminstone enligt Fredrik Östbye på Telenor Connexion, som jobbar med uppkopplade bilar som också kan prata med varandra. "Den som inte är med här riskerar att halka efter", säger han.

Volvo har redan nu en app där du kan styra en del av bilens funktioner på distans – exempelvis starta motorvärmaren.

Fredrik Östbye på Telenor Connexion vill koppla upp din bil mot nätet. Snart kan din Volvo boka service själv när det är dags.

Efter smarta mobiler och smarta hem börjar det nu pratas om smarta bilar, som är uppkopplade mot nätet – och i vissa fall kan bilarna också prata med varandra. Men vad är det bra för? Vi frågade Fredrik Östbye, som är affärsutvecklingschef på Telenor Connexion, som jobbar med smarta kommunikationslösningar åt bland andra Volvo, Nissan och Koenigsegg.

"Det som händer nu är att biltillverkarna börjar se möjligheterna att göra upplevelsen för kunderna bättre. Man ska inte behöva tänka så mycket, möjligheterna bara serveras. Bilarna kopplas upp och då kan man till exempel få servicebesöket inbokat automatiskt så man slipper tänka på det", säger Fredrik Östbye.

Vid en olycka kan bilen också larma automatiskt och om den upptäcker ett hinder på vägen kan bilen skicka en signal till andra bilar i närheten om faran. Om flera bilar rapporterar samma sak kan man snabbt dra slutsatsen att något behöver göras.

"Allt möjligt kopplas upp. Om man som biltillverkare inte är med här, riskerar man att halka efter. När internet kom gällde det att hoppa på tåget. Nu kommer 'internet of things' och det är exakt samma sak som repeteras."

● Men om alla bilar ska kopplas upp mot nätet, finns det inte en risk att någon hackar sig in?
"Den risken är väldigt liten. Men risken finns alltid, beroende på hur man bygger lösningarna. Ju mer man använder en standardlösning, desto säkrare blir det. Snickrar man ihop något själv ökar risken för intrång. Men vi har i princip banksäkerhet på det vi gör."

Läs också: Apple lanserar CarPlay – Volvo blir först ut
Läs också: Vi testar CarPlay: Stort steg framåt – men inte felfritt

Koenigsegg One:1 är ett exempel på en extremt uppkopplad bil – du kan ändra bilens inställningar i en app, och bilen anpassar sig automatiskt efter racebanan du befinner dig på.

Smarta bilar som kör själva och tar egna beslut kan i vissa fall ses som ett hot av bilentusiaster, som ju älskar att köra bil. Men även roliga sportbilar kommer kopplas upp i framtiden, enligt Fredrik Östbye.

"De som bygger sportbilar ser också stora möjligheter att koppla upp dem. Ett exempel som vi jobbar med är Christian von Koenigsegg. Han har kopplat upp nya superbilen One:1 för att öka kundupplevelsen, som är extremt bilintresserade människor som kan lägga 20 miljoner på en bil.

Han räknar upp några av alla funktioner som de lyckliga One:1-ägarna kan sköta direkt i mobilen: uppdatera mjukvaran utan att ens befinna sig vid bilen, tillfälligt köpa tillgång till mer effekt och automatiskt anpassa bilen efter världens racebanor, exempelvis Nürburgring.

● Vad kan vi annars förvänta oss när det gäller smarta och uppkopplade bilar inom en nära framtid, bland mer "vanliga" bilmärken?
"Redan idag har vi ju ett samarbete med Volvo om det som kallas On Call, där du till exempel kan se var bilen är och slå på motorvärmaren. Det är tillgängligt idag. Snart kan bilen också automatiskt boka service för att underlätta för bilägarna."

Framöver är dock utmaningen att yngre personer inte är lika bilintresserade som äldre – och att de inte köper nya bilar i samma utsträckning.

"Den yngre generationen vill också förflytta sig men de vill inte äga en bil. De vill ha alternativ till att lägga upp alla pengar på en gång – de köper tillgång till bilen när de behöver det. De kan köra en bit, sedan åka spårvagn och sedan gå sista biten, för det är billigast och effektivast ur miljösynpunkt. Där trycker vi gärna på hur smart det är att koppla upp saker och ting – vilka möjligheter det ger för samhället."

Läs också: Volvo visar pekskärmen i nya XC90
Läs också: "Tesla är bilvärldens iPhone"
Läs också: Tekniken i Koenigsegg One:1

Jag tycker det låter bra med uppkopplade bilar – det är framtiden!
276
98
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.