Så här definieras vinterväglag

Från den 1 december är det lag på vinterdäck om det råder vinterväglag. Men har du koll på vad som menas med vinterväglag?
Annons

Så här definieras vinterväglag
Snö på vägen är självklart ”vinterväglag”, men det räcker att det finns frost.

Från den 1 december är det vinterdäckslag – om det är vinterväglag. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter. Lagen gäller fram till 31 mars. Det här vet säkert de flesta. Men hur definieras vinterväglag egentligen? Det är inte lika självklart.  

Om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen där du befinner dig – det spelar alltså ingen roll hur det såg ut där du startade din bilkörning. Dessutom är det polisen avgör om det råder vinterväglag, det är alltså en tolkningsfråga, där polisen har tolkningsföreträde. 

Kraven på vinterdäck gäller såväl tunga som lätta fordon inklusive även utlandsregistrerade fordon. Det gäller även släp. Har du vinterdäck på bilen måste en släpvagns om är kopplad till bilen ha vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Det finns några undantag på lagen om vinterdäck och det gäller vid provkörning eller bogsering av ett fordon i samband med reparation eller liknande. Vid färd till och från närmaste besiktningsföretag, eller om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt).

Källa: Transportstyrelsen

Annons
Annons
Rulla till toppen