Zlataneffekten fungerar – så drar du nytta av den

Zlatan har satt fart på försäljningen av fyrhjulsdrivna Volvobilar, och det kan du snart dra nytta av på begagnatmarknaden. Trots högre förbrukning och utsläpp väljer allt fler en fyrhjulsdriven bil, visar siffror från KVD Bilpriser.
Annons

Snart svämmar begagnatbilsmarknaden över med ”2012:or”. Efter tre år som förmånsbilar ska de nu säljas och det innebär fyndchans för dig som är på jakt efter en relativt ny bil. Dieseldrivna kombibilar dominerar totalt.

Men det finns också en annan trend som är tydlig: vi köper fyrhjulsdrivna bilar som aldrig förr. Trots att fyrhjulsdriftn oftast ökar både tjänstevikten, förbrukningen och utsläppen väljer alltså fler och fler en fyrhjulsdriven bil, enligt siffror från KVD Bilpriser som auto motor & sport tagit del av.

Läs också: ”Fyrhjulsdrift ett hot mot Sveriges klimatmål”

För 14 år sedan låg andelen sålda bilar med fyrhjulsdrift på fem procent. Idag är den siffran 35 procent. En anledning är att fyrhjulsdrift idag finns till betydligt fler modeller än tidigare, och det är också betydligt billigare. Ett exempel är Volkswagen Passat där fyrhjulsdriftssystemet 4Motion kostar 6.900 kronor extra.

En annan anledning kan vara att den nya miljöbilsdefinitionen tillåter även vissa fyrhjulsdrivna bilar att bli miljöklassade. Och kanske har också Zlatan Ibrahimović bidragit till att andelen fyrhjulsdrivna bilar ökar, med reklamfilen för Volvo XC70?


Hur mycket är din bil värd? Testa själv – räkna ut här

Zlataneffekten fungerar – så drar du nytta av den
Så här mycket har andelen fyrhjulsdrivna bilar ökat sedan januari 2000 – från 5 till nästan 35 procent. Källa: KVD Bilpriser
Zlataneffekten fungerar – så drar du nytta av den
Här kan du se de populäraste bilmodellernas utveckling när det gäller fyrhjulsdrift för de senaste fyra åren. Vi kan bland annat se en tydlig ökning runt 2013, när miljöbilsreglerna gjordes om. Källa: KVD Bilpriser

Läs också: ams undersöker: 4WD ett bättre köp än 2WD
Läs också: ”Fyrhjulsdrift ett hot mot Sveriges klimatmål”
Läs också: Audis miss med nya A6: Ingen fyrhjulsdrift

Annons
Annons
Rulla till toppen