God hjul – bensinen kan bli rekordbillig i jul!

USA gör sig allt mera oberoende av oljeimport och världsmarknadspriset för råolja ligger på en historiskt låg nivå kring 70 dollar per fat. Men många bedömare tror att råoljan fortsätter att sjunka i pris och det påverkar även bränslepriserna i Sverige. Kanske kan vi se hur 95 oktan bensin sjunker ner under tolv kronor per liter i julhelgen?
Annons

Den senaste månaden har priset på råolja (Brent Crude Oil) sjunkit från cirka 85 dollar per fat till strax under 70 dollar. Oljekartellen Opec meddelade för en vecka sedan att man fortsätter producera olja i samma takt som förut och tänker inte ge bort några marknadsandelar till andra aktörer. Det innebär sannolikt att priset på råolja fortsätter att sjunka.

Inte på fyra år har råoljepriset varit så långt nere som nu och det kan jämföras med 2011–2012 när priset pendlade kring 125 dollar per fat och många bedömare förutspådde en fortsatt prisökning mot 140–150 dollar. Man pratade om ”peak oil”, det vill säga att produktionen nått sin topp samtidigt som den globala efterfrågan fortsätter att växa i takt med att levnadsstandarden förbättras i stora länder som till exempel Kina och Indien.

Det som totalt ritat om kartan är att USA utvinner allt mera av den så kallade ”skifferoljan”. USA producerar idag en bit över elva miljoner oljefat per dag och väntas nästa år öka till tolv miljoner. Då passerar man Saudiarabien och USA blir återigen världens största oljeproducent, med Ryssland på tredje plats som producerar cirka 10,5 miljoner fat per dag.

Förändringarna på världsmarknaden syns hos bensinstationerna. I USA har man en mycket liten andel skatt på bränslet och för några år sedan klättrade bensinpriset upp mot fyra dollar per gallon, men idag lockar de billigaste stationerna med bensin för strax under två dollar per gallon.

I Sverige har vi en mycket hög andel skatt på bränslet och därför ger det inte lika dramatiska förändringar när råoljan går ner i pris. Under 2012 var en liter 95 oktan bensin uppe vid 15 kronor som mest och idag ligger de billigaste stationerna i Sverige strax ovanför tolv kronor per liter. Om råoljepriset fortsätter att sjunka lär många av oss kunna tanka upp bilen riktigt billigt inför julens resor – kanske under tolv kronor per liter för 95 oktan bensin?

 

Missa inte denna läsning:

Forskare: ”Höj bensinen till 42 kronor per liter”

 

God hjul – bensinen kan bli rekordbillig i jul!
Som mest var 95 oktan bensin uppe och snuddade vid 15 kronor per liter, 2012. Men idag ligger de billigaste stationerna strax över tolv kronor per liter. Och fortsätter råoljepriset att sjunka kan vi snart se siffran elva i början på literpriset.
Annons
Annons
Rulla till toppen