Volkswagen Golf: Första detaljerna om nya generationen

Tiostegad DSG-låda, superstark dieselmotor och ett smart hybridsystem är bara några av alla tekniknyheter som lanseras i nästa generation Volkswagen Golf. Här är de senaste uppgifterna.

Nej, inte heller när den åttonde generationen av Volkswagen Golf lanseras blir det någon designrevolution. Däremot händer en del intressant under skalet. Illustration: Schulte Design

Volkswagen har inte ens hunnit visa upp den ansiktslyfta versionen av dagens Golf förrän det börjar ryktas om nästa generation, nummer åtta i ordningen. Den här gången är det brittiska Auto Express som bjuder på en del intressanta detaljer om nykomlingen.

Som du förmodligen redan gissat blir nästa Golf både lättare, snålare och mer uppkopplad än tidigare, men förutom det kommer också en del nyheter du kanske inte hade koll på.

Ett exempel är den tioväxlade DSG-lådan som är lite kompakt som den sjuväxlade, men som tillåter motorn att oftare ligga på optimalt varvtal. Det ger lägre förbrukning. Växellådan klarar ett vridmoment på 550 Nm och hamnar i Golf GTI, GTD och R. Motorsvagare versioner får hålla tillgodo med den sjuväxlade lådan.

Läs också: Volkswagen bekräftar 10-stegad DSG-låda och ny dieselmotor
Läs också: Volkswagens nya superdiesel ger 272 hästar – stark som en V6

Apropå Golf GTD – den får förmodligen ett ordentligt effekttillskott jämfört med dagens modell. Under huven hamnar nämligen den nya dieselmotorn på 2,0 liter med dubbla turbo som begår premiär i nya Passat.

En annan nyhet är det nya "mildhybridsystemet" som Volksagen visade upp i november. Vi har redan tittat närmare på det smarta hybridsystemet som inte blir särskilt dyrt att tillverka, och som ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i den officiella körcykeln.

"Vi fick provköra hybridsystemet i en Golf med 1,4-liters bensinmotor, och det går väldigt mjukt och fint. Du märker inte speciellt mycket av det. Systemet grep in och hjälpte till helt sömlöst", sade vår utsände Pär Brandt.

Bland de övriga nyheterna i nästa generation Volkswagen Golf finns stöd för Android Auto och Apple CarPlay och att instrumentbrädan behandlas med ett särskilt ämne som är värmeavvisande, och som minskar behovet av att använda luftkonditionering på sommaren.

Volkswagen ska korta ned utvecklingscykeln för nya bilar till fem år, och därför kan vi förvänta oss att generation åtta av Volkswagen Golf dyker upp 2017.

Läs också: Direkt från VW:s testcenter: 10-stegad DSG och smart hybridsystem
Läs också: Volkswagen ökar tempot – sänker livscykeln från sju till fem år

Jag tycker Volkswagen Golf gjort sig förtjänt av att sälja så bra som den gör. Heja Volkswagen!
536
98
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.