Bortglömd bilsamling upphittad i Frankrike – värd 250 miljoner

Ett av världens största "ladugårdsfynd" har upptäckts i Frankrike med ett 60-tal historiska bilar som värderas till sammanlagt 24–28 miljoner euro. Bland annat ingår en Ferrari 250 GT SWB California Spyder från 1961, en av endast 37 tillverkade. Bilarna ägdes ursprungligen av Roger Baillon och ska auktioneras ut.

Bortglömd bilsamling upphittad i Frankrike – värd 250 miljoner
Matthieu Lamoure, chef för Artcurial Motorcars och Pierre Novikoff, specialist på veteranbilar, spårade upp bilarna i västra Frankrike.

De flesta har nog trott att det inte går att göra några stora "ladugårdsfynd" längre. Höga priser på sällsynta veteranbilar har gjort det lönsamt att verkligen spåra upp alla exemplar och de flesta privata samlingar är både kända och väl dokumenterade.

Men undrens tid är inte förbi. För några månader sedan upptäcktes en unik bilsamling i västra Frankrike som varit bortglömd i nästan 50 år. Auktionsföretaget Artcurial Motorcars spårade upp samlingen som lyckats förbli en hemlighet i så många år och ursprungligen ägdes av Roger Baillon, en av de största tillverkarna inom transportsektorn i Frankrike under mitten av 1900-talet.

Ursprungligen bestod samlingen av cirka 200 bilar och när Baillons verksamhet fick ekonomiska bekymmer på 70-talet såldes hälften av bilarna. Att så många bilar såldes kan ha maskerat det faktum att Baillon i hemlighet behöll många av de mest värdefulla vagnarna. Ett 60-tal av bilarna är i säljbart skick och bland dessa ingår modeller från Auto Union, Bugatti, Citroën, Delahaye, Delage, Facel Vega, flera Ferrari, Hispano, Jaguar, Lancia, Maserati, Packard, Porsche, Renault och Talbot-Lago.

Läs också: Sällsynt Måsvinge-Mercedes gömd i garage

Läs också: Ladugårdsfynd – Corvette 1963 split window

De högst värderade bilarna är en Ferrari 250 GT SWB California Spyder från 1961, en av endast 37 tillverkade, samt en Maserati A6G 2000 Berlinetta Grand Sport Frua från 1956. Ferrarin värderas till mellan 9,5–12 miljoner euro och ägdes av skådespelarna Alain Delon och Gérard Blain. Bilen användes vid ett flertal filminspelningar, bland annat med Jane Fond och Shirley MacLaine. Maseratin värderas till cirka 1,2 miljoner euro.

Den Ferrari 250 GT SWB California Spyder som ingår i samlingen står för nästan hälften av det totala värdet. Auktionsföretaget Artcurial Motorcars ska genomföra sin auktion 6 februari och man uppskattar att det sammanlagda värdet för bilarna ligger på 24–29 miljoner euro, i runda slängar en kvarts miljard kronor.

Bilsamlingen som nu upptäckts av Artcurial Motorcars är den största sedan "Schlumpf Collection" hittades. I efterdyningarna av andra världskriget samlade industrimännen Fritz och Hans Schlumpf en enorm bilsamling med bland annat flera hundra Bugatti. Samlingen hölls hemlig men upptäcktes 1977 vid en textilarbetarstrejk. Samlingen går att beskåda vid Musée National de l'Automobile de Mulhouse.

Mer information om fyndet finns hos Artcurial Motorcars, klicka på länken för att läsa deras pdf-dokument som beskriver händelsen (på engelska).

Sånt här trodde jag inte var möjligt längre – en fantastisk upptäckt!
676
28
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.