Julstress upphov till falska bilstölder – var femte bil borttappad

Med en dryg vecka kvar till julafton är det många som stressar med maxpuls för att hinna med alla bestyr. Det leder till att en hel del bilägare glömmer bort var de parkerade sin bil och enligt försäkringsbolaget If är var femte stöldanmäld bil i december i själva verket bortglömd – inte stulen. Men det finns tips hur man kan minska stressen.

Julstress upphov till falska bilstölder – var femte bil borttappad
Se upp med den här killen i december. Kan verkar oförarglig, men är orsaken till många "bilstölder".

Nu är det fullt ös med julshopping, glöggkalas, pepparkaksbak, firmafester och barnens julshow på skolan. Stressen som uppstår när alla måsten ska hinnas med kan ge en del bilägare "hjärnsläpp", vilket i sin tur leder till att bilens p-plats glöms bort.

Enligt försäkringsbolaget If är så mycket som var femte stöldanmäld bil i december inte stulen ­– den är istället bortglömd, oftast på parkeringen till en stormarknad.

"Den typiska kunden som tappar bort sin bil är en stressad trebarnsfar som kör en nyare bil och bor i Stockholm," säger Lars-Elis Ekeberg, motorskadechef på If. "Om man varit och handlat i ett köpcentrum och bilen är borta när man kommer ut från butiken är ett bra tips att åka tillbaka till samma parkering klockan tio på kvällen. Då är chansen stor att bilen står ensam kvar där och väntar," tipsar Lars-Elis Ekeberg.

Att bilar blir "borttappade" är inte unikt för december månad. Enligt If är det cirka åtta procent av de anmälda bilarna som inte är stulna, sett över hela året. Men den tydliga toppen upp mot 20 procent i december upprepar sig varje år.

Tipsen för att undvika hjärnsläpp vid parkeringen är att ladda hem en app som håller reda på positionen, kontrollera på fler parkeringsplan än det man är, ta hjälp av barnen att komma ihåg (de är mindre stressade), samt att använda tändningsnyckelns fjärrkontroll för att se om det blinkar någonstans. Skulle man i alla fall inte hitta bilen är det enklast att komma tillbaka sent på kvällen och leta, då det är färre bilar.

Erkänner, jag har också glömt bort var jag parkerade bilen.
21
81
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.