Nya Alfan får ärva V6-motor från Saab

Fakta om Alfa Romeos kommande motorer har läckt ut och det är spännande information. Alfa ska få en ny 2,9-liters turbo-V6 med toppeffekten 480 hk, parallellt med att man tar fram sportigare fyrcylindriga dieselmotorer. V6:an från VM Motori, som ursprungligen byggdes till Saab och Cadillac, ska vidareutvecklas med höjd toppeffekt på 340 hk.
Annons

Redan i våras avslöjade koncernchefen Sergio Marchionne att Alfa Romeo ska få nya, sportiga motorer – delvis med hjälp från Ferraris ingenjörer. Nu har mer detaljerade fakta läckt ut från leverantörerna, information som snappats upp av branschtidningen ”Automotive New Europe” (prenumeration krävs). Stämmer de här uppgifter är det verkligen en spännande tid för Alfa Romeo, med inledning redan sommaren 2015.

Under sommaren 2015 ska Alfa Romeo presentera sin nya fyrdörrars sedanmodell i mellanklassen. Storleksmässigt ska bilen, som internt går under namnet ”Project 952”, hamna någonstans mellan BMW 3-serie och 5-serie. Sannolikt väljer Alfa Romeo att presentera den nya modellen 24 juni, då man firar sin 105-årsdag. De flesta har utgått från att den nya modellen ska få ärva det klassiska modellnamnet Giulia, men interna källor hävdar att det istället blir ett helt nytt namn.

Läs också: Alfa Romeo storsatsar med motorer från Ferrari
Läs också: Alfa Romeo storsatsar med bakhjulsdrift
Läs också: Alfa Romeo ska tredubbla försäljningen

Alfas sedanmodell får i sitt sportigaste utförande en motor som får även BMW M3 att blekna. Tillsammans med Ferrari har man omarbetat den 3,0-liters V6:a som används av Maserati Quattroporte och Ghibli vilket resulterat i en 2,9-liters dubbelturbomotor med toppeffekt kring 480 hk. Räkna med att fyrhjulsdrift är standard med så mycket effekt.

Basmotorn i Alfas nya sedanmodell blir en ny 2,0-liters rak bensinfyra med turboladdning och MultiAir-ventiler. Motorfamiljen kallas för ”Global Medium Engine” och ska ge en toppeffekt mellan 180–330 hk. Manuell och automat ska erbjudas med antingen bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Givetvis finns det även dieselalternativ och det blir en rak fyra på 2,2 liter som ger mellan 135–210 hk.

Tillsammans med dotterbolaget VM Motori ska man vidarutveckla den 2,9-liters V6 dieselmotor som ursprungligen var avsedd för Cadillac och Saab men återuppstått hos Jeep Grand Cherokee med volymen 3,0 liter. Toppeffekten på 241 hk och 550 Nm ska ökas och hamnar på två nivåer: 275 eller 340 hk.

Läs också: Alfa Romeo Gloria är en italiensk Audi A5
Läs också: ”Alfa Romeo är inte till salu”
Läs också: Alfa Romeos framtidsplaner avslöjade

Läs också: Alfa Romeos produktplan avslöjad – igen

V6-dieseln ska dock inte erbjudas till sedanmodellen. Istället är V6:an avsedd för ”Project 949”, Alfa Romeos kommande suvmodell i mellanklass (tänk Audi Q5 eller BMW X3) som sannolikt kommer ut på marknaden under senare delen av 2016. Sedanmodellen beräknas hamna hos handlarna under första eller andra kvartalet 2016.

De nya motorerna är en del av den investering på fem miljarder euro från nya företaget FCA, Fiat Chrysler Automobiles NV, som ska lyfta försäljningen till 400.000 bilar 2018. Ett ganska högt satt mål med tanke på att Alfa sålde 74.000 bilar förra året, mycket beroende på det magra modellutbudet. Exakt hur Alfa Romeos nya mellanklassare ska se ut vet vi inte ännu, spionbilderna har inte avslöjat mycket. Men illustratören Torsten Krisch har bidraget med några förslag och klickar ni på länken finns det fler illustrationer.

 

Missa inte denna läsning:

Här är Alfa Romeo-modellerna som aldrig blev av

 

Nya Alfan får ärva V6-motor från Saab
Vi vet inte hur Alfa Romeos nya mellanklassare ska se ut men illustratören Torsten Krisch har bidraget med några förslag och klickar ni på bilden ovan finns det fler illustrationer.
Annons
Annons
Rulla till toppen