Tio saker du måste ha med dig i bilen under vinterns resor

Vinterväglag kräver speciella förberedelser och här har vi samlat många nyttiga tips och en lista med tio saker som du måste ha med dig i bilen. Läs igenom och kör säkert!

Tio saker du måste ha med dig i bilen under vinterns resor
Våta, slaskiga vägar och temperatur kring nollstrecket kan vara riktigt farligt. Det gäller att vara förberedd, om något skulle hända.

Är det farligt att köra bil på vintern? Nejdå, vinterväglag brukar faktiskt leda till en större försiktighet hos bilisterna. Om det finns snö i naturen bidrar det automatiskt till en lägre hastighet, vilket minskar riskerna för olyckor. Samtidigt kan blöta vägar ge en falsk känsla av bra väggrepp och god säkerhet – vilket är helt fel. Under vattnet kan det finnas förrädisk is och runt nollpunkten är farorna som störst.

Låga temperaturer och vinterväglag ställer högre krav på förberedelser hos oss bilister. Att halka av vägen och fastna i en snödriva kan låta trivialt, men utan rätt utrustning i bilen kan det leda till en lång försening eller en följdolycka som i värsta fall kan ha väldigt tråkiga konsekvenser.

Viktigaste tipset på vintern är att synas. Det är bara ljust några timmar mitt på dagen och resten av tiden är det mörkt eller skymning. Många av oss bär mörka kläder och det är inte bra om man behöver vistas ute på vägarna, risken för att bli påkörd ökar dramatiskt vid dåliga ljusförhållanden och lång bromssträcka på vintern förvärrar konsekvenserna av en eventuell påkörning. Reflexer, reflexband eller ännu hellre en stor reflexväst är därför nödvändigt att ha med sig i bilen. Ta på dessa reflexer direkt om du är utanför bilen, innan du gör något annat.

Varningstriangel är lag i Sverige och den borde finnas i varje bil. Men använd den också, ifall bilen skulle fastna eller stå still av andra skäl. Placera varningstriangeln långt bakom bilen så att andra bilister har en chans att reagera i tid. Ett alternativt sätt att använda varningstriangeln är placera den på taket till bilen, ifall man skulle köra av rejält i snön. Då vet andra bilister att det inte sitter en skadad person i bilen och kan passera utan att känna sig tvungna att stanna och kontrollera.

Nedan har vi gjort en lista med tio saker som du absolut bör ha med dig i bilen under vinterns resor. Listan kan förstås göras mycket längre, men checkar du av dessa tio punkter är du väl förberedd för det mesta som kan hända.

1) Gott om tid och tålamod. Stressade, irriterade och otåliga förare gör misstag, sådant som kan utsätta dem själva och andra för risker. Kör lugnt, håll avstånden och ta en paus då och då.

2) Bra vinterdäck. Det är lag på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars men se till att bilen har däck med ett spårdjup på minst fem millimeter. Läs biltidningarnas tester av vinterdäck, det är stor skillnad på de bästa och sämsta däcken. Se också till att ha rätt däcktryck innan du börjar din resa. Om bilen är fullastad ska man använda det högre tryck som biltillverkaren anger. För lågt däcktryck försämrar bilens egenskaper och ökar både bränsleförbrukning och däckslitage.

3) Reflexväst. En mycket viktig säkerhetsdetalj, speciellt om det snöar och/eller är mörkt. Använd reflexväst om du står ute och skottar. Ta på den direkt.

4) Spolarvätska. Fyll på innan det fryser. Spola igenom så att antifrysmedlet (etanol) når ut i munstyckena, speciellt viktigt om man har en kombi med spolare till bakrutan.

5) Isskrapa och snöborste. Kan låta som en självklarhet men se till att rutorna är ordentligt rengjorda innan du åker iväg.

6) Mössa och handskar. Om du skulle fastna någonstans och inte har mössa förlorar du väldigt mycket värme via huvudet. Bästa sättet att hålla kylan borta är att ha varmt på huvud och fötter. Och ett par oömma arbetshandskar är också bra att ha, till exempel vid en punktering.

7) Snöskyffel. Kör du fast och måste skotta dig loss är snöskyffeln ovärderlig. Parkerar du vid en gata eller väg finns risken att du blir "inplogad", då är det bra med en skyffel hemma (för att komma in i bilen) och en i bilen (om du skulle köra fast)

8) Bogserlina. Behövs även på sommaren, liksom startkablar, men är väldigt bra att ha med i bilen på vintern.

9) Mobilladdare för 12V. Många moderna, "smarta" mobiltelefoner äter mycket ström och batterikapaciteten minskar med åldern. Skulle du fastna någonstans eller bli försenad är det viktigt att kunna kalla på hjälp och meddela vad som hänt. I ett nödläge vill man inte att batteriindikatorn blinkar på telefonen...

10) Grus. En påse grus, singel eller sand kan visa sig vara ovärderlig om du skulle köra fast i snön eller har problem att komma ut från en isig parkering. Strö lite grus vid drivhjulen så kommer du loss – världens äldsta knep, men det funkar!

 

 

 

Vinterkörning

Viktigaste tipset på vintern är att synas eftersom det bara är ljust några timmar mitt på dagen. Många av oss bär mörka kläder och det är inte bra om man behöver vistas ute på vägarna, risken för att bli påkörd ökar dramatiskt vid dåliga ljusförhållanden. Reflexer, reflexband eller ännu hellre en stor reflexväst är därför nödvändigt att ha med sig i bilen.

vad som kan vara bra att ha med sig i bilen på vintern vintertips

Här har vi ett bildexempel på vad som kan vara bra att ha med sig i bilen: 1) Startkablar. 2) Mössa, man tappar mycket värme från huvudet. 3) Bogserlina, för din egen och andras hjälp. 4) Bilvax, om lacken är ren och slät blir det enklare att hålla rent på vintern utan avfettningsmedel – miljövänligt, alltså. 5) Kupévärmare, inte absolut nödvändigt men skönt på vintern. 6) Reflexväst, ta på den direkt när du vistas utanför bilen. 7) Ficklampa är alltid bra att ha, kontrollera ibland att batterierna är bra. 8) Snöborste, ta bort all snö och inte minst den som ligger på taket – den blåser iväg på andra bilar. 9) Spolarvätska, en extra flaska färdigblandad kan vara bra att ha i reserv om det skulle ta slut. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

De här tio sakerna brukar jag ha med mig i bilen!
119
118
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.