Nya Renault Mégane – galenskapen är tillbaka!

När Renault visar upp nya Mégane blir den verkligen helt ny från grunden: den bygger på en nyutvecklad plattform för att spara vikt, och får ett smart hybridsystem som ger rekordlåg förbrukning.
Annons

Nya Renault Mégane – galenskapen är tillbaka!
Så här skulle nästa generation Renault Mégane se ut när den lanseras om ett drygt år. Det lite utmanande designspråket är tillbaka och LED-strålkastarna lär du inte missa. Illustration: Schulte Design

Många rynkade på näsan när Renault visade upp förra generationen Mégane, med det minst sagt underliga bakpartiet. Men annorlunda design visade sig fungera riktigt bra i den annars ganska konservativa Golfklassen.

Den senaste generationen Mégane är inte alls lika galen, men nu blir det ändring. Renault testkör just nu nästa Mégane i form av en så kallad testmula, men här kan vi visa hur vår illustratör tänker sig att nästa modell kan se ut.

Designen blir alltså helt ny och ganska spejsad. Precis som koncernsyskonet Nissan satsar Renault på olika designspråk för olika modeller – inte alls som hos exempelvis Audi, där alla modeller liknar varandra. Därmed behöver inte en Twingo eller Mégane likna Espace eller Laguna.

Läs också: Renault visar upp ny tvåtaktsmotor
Läs också: Vi provsitter nya Renault Espace

Nya Renault Mégane – galenskapen är tillbaka!
Många av idéerna, både tekniskt och designmässigt, kommer från konceptbilen Eolab.

De karaktäristiska LED-strålkastarna har vi sett förut, nämligen i superläckra Renault Sport RS 01, och i övrigt kommer Renault Mégane hämta mycket designinspiration från konceptbilen Eolab.

Den är intressant eftersom den har en uppgiven förbrukning på 1 l/100 km, vilket motsvarar 22 gram per kilometer. Renault Eolab har låg vikt, smart aerodynamik och en hybriddrivlina som ger en räckvidd på eldrift på sex mil. Åtminstone en del av detta hamnar också i nästa generation Mégane.

Läs också: Renault Eolab – ny 1-litersbil som visar framtiden

En annan nyhet är att Renault Mégane baseras på en helt ny plattform som går under namnet Common Module Family. Det sparar både vikt och utvecklingskostnader, eftersom den är framtagen tillsammans med Nissan.

På insidan planerar Renault att ”göra en Tesla”, det vill säga att ersätta nästan alla fysiska knappar med en stor infotainmentskärm där många av bilens funktioner styrs.

Renault Mégane visas upp officiellt sent 2015 eller tidigt 2016.

Läs också: Renault Mégane R.S. 275 Trophy-R på väg till Sverige
Läs också: Renault Megane R.S. 275 Trophy-R är snabbast på Ringen

Annons
Annons
Rulla till toppen