Ny batteriteknik kan turboladda elbilen på tre minuter

Företaget Storedot premiärvisar ett nytt batteri på elektronikmässan Consumer Electronics Show, CES, i Las Vegas. Laddtiden från noll till 100 procent hos en smartphone sänks till under en minut. Samma batteriteknik skulle kunna sänka laddtiden hos en elbil till tre minuter, vilket Storedot tänker bevisa om ett år på nästa CES.

Har du hört talas om det israeliska företaget Storedot? Förmodligen inte men det kan vara läge att lägga namnet på minnet. Just nu premiärvisar Storedot ett nytt batteri på elektronikmässan Consumer Electronics Show, CES, i Las Vegas i USA. Batteriet är något större än originalbatteriet i en smartphone, men den unika egenskapen är att laddningen kan ske mycket snabbt – från noll till hundra procent på under en minut.

BBC News fick en intervju med Doran Myersdorf, vd på Storedot, och den kan vi se i filmklippet ovan. Laddningen av mobiltelefonen syns i filmen men det mest intressanta är att Storedot nu börjat anpassa tekniken till elbilar. Om ett år, lagom till nästa CES i Las Vegas, ska man visa upp en elbil som kan laddas fullt på tre minuter.

Skillnaderna mellan smartphones och elbilar är i vissa fall inte så stor, vilket Tesla Model S är ett exempel på. Tesla har utnyttjat den snabba utvecklingen av små laddningsbara batterier och skapat ett stort batteripaket som egentligen "bara" består av ett stort antal små ficklampsbatterier.

"Vi är 100 procent säker på att vi kan leverera," säger Doran Myersdorf, "eftersom kunskapen om hur du tar en battericell och kombinera tusentals av dem tillsammans redan gjorts av Tesla."

Exakt hur tekniken fungerar är Doran Myersdorf ganska förtegen om. Han nöjer sig med att förklara snabbladdningen genom att beskriva sättet att förflytta joner från anod till katod som något helt nytt – med en hastighet som inte tidigare varit möjlig.

 

Källa:

BBC News – "CES 2015: Storedot turbo-boosts battery recharges"

 

 

BMW i3 laddning

Att ladda en elbil som BMW i3 tar många timmar och görs lämpligen över natten. Men nya "superbatterier" kan göra laddningen lika snabb som att tanka bensin eller diesel.

BMW i3 laddning

Eftersom laddningen sker över flera timmar kan kabeln dimensioneras med en måttlig kabelarea. Men hur tjocka blir kablarna om de ska kunna ladda ett elbilsbatteri på endast tre minuter?

Den här tekniken tror jag på!
238
32
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.