BMW lanserar nytt iDrive-system med pekskärm och 3D-sensor

Snart kan du vifta med handen eller peka direkt på skärmen för att styra bilens funktioner. BMW lanserar en ny version av iDrive-systemet med många nyheter. Först ut blir 7-serien.

BMW lanserar nytt iDrive-system med pekskärm och 3D-sensor
BMW går delvis över till pekskärm med nya iDrive-systemet, men kontrollvredet finns kvar mellan stolarna.

Infotainmentsystemet iDrive har inte bara varit en framgångssaga för BMW – första generationen av systemet, som lanserades i förra 7-serien, fick hård kritik. Men sedan dess har mycket hänt och nu är det dags för en helt ny generation iDrive, som BMW visar upp på pryl- och elektronikmässan CES i Las Vegas.

Först och främst får iDrive en större skärm, och dessutom blir den tryckkänslig. Användaren kan svepa, nypa och scrolla på skärmen precis som på en smart mobil. Men kontrollvredet mellan stolarna finns kvar och systemet kan styras med vredet även i fortsättningen.

"Smarta mobiler och surfplattor ändrade kundernas beteende när de hanterar teknik, och våra framtida modeller ska anpassa sig till dessa nya beteenden", säger Verena Reischl, en ingenjör vid BMW:s forskningscenter i München, till Automotive News.

Spionbilder: Interiören i nästa BMW 7-serie fångad på bild
Läs också: Nya BMW 7-serie avslöjad helt utan maskering

Men det är inte alltid så smidigt att peka och vrida sig fram till rätt funktion. Därför kan systemet också känna igen rörelser framför skärmen med hjälp av en 3D-sensor. Du kan exempelvis göra en särskild rörelse med handen för att svara på ett telefonsamtal eller ändra volymen.

Först ut med nya iDrive-systemet blir nästa 7-serie, som vi redan sett smygbilder på. Där får också baksätespassagerarna också varsin surfplatta som kopplar upp sig trådlöst med WiFi till iDrive-systemet och som placeras i krocksäkra hållare.

Surfplattan, som går under namnet BMW Touch Command, byggs av Samsung och använder operativsystemet Android. Baksätespassagerarna kan bland annat ändra inställningar för massage, ventilation, stolsvärme och underhållning.

Läs också: Nästa BMW 7-serie blir en tekniksensation
Läs också: Nu kommer Spotify till BMW och Mini

Jag tycker nya iDrive ser bra ut – snyggt jobbat, BMW!
150
58
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.