Subaru återkallar igen – men inga svenska ägare berörs

Under torsdagen meddelade Subaru att man ska återkalla 199.000 bilar för att kontrollera eventuella fel på bromsrören. Uppgifterna förmedlades av bland annat Aftonbladet, vilket fick många svenska Subaru-ägare att bli oroliga. Men återkallelsen berör bara bilar i USA, däremot finns det fortfarande svenska bilar som bör uppsöka verkstad för kontroll av bromsarnas funktion.

Subaru återkallar igen – men inga svenska ägare berörs
Presschefen Thomas Possling på Subaru Nordic AB berättar att inga svenska bilägare berörs i den senaste återkallelsen.

Det har väl inte undgått någon att 2014 blev ett "rekordår" när det gäller antalet återkallade bilar. Enbart i USA återkallades över 60 miljoner personbilar för kontroll eller åtgärd av olika fel.

Under torsdagen (8 januari) meddelade Subaru att man ska återkalla 199.000 Forester, Impreza och WRX från 2008–2014 för att kontrollera eventuella rostskador på bromsrören. Nyheten förmedlades av bland annat Aftonbladet, vilket fick många svenska Subaru-ägare att bli oroliga. Vad man "glömde" att tala om var att det enbart var bilar i ett 20-tal delstater i USA som berördes av återkallelsen.

Svenska ägare till Subaru kan alltså pusta ut, åtminstone delvis. När vi kontaktar Subaru Nordic AB meddelar presschefen Thomas Possling att man fortfarande arbetar med en liknande återkallelse från hösten 2014. Även den gången handlade det om kontroll av rostskador på bromsrör, totalt omfattades 15.119 bilar i Sverige.

"Samtliga ägare är kontaktade brevledes och har anmodats att kontakta verkstad," berättar Thomas Possling. "Hittills har vi inspekterat 6.390 bilar och åtta av dessa har krävt åtgärd. De som inte hörsammat vår kallelse kommer att kontaktas igen."

"Hur många som fått tid bokad eller nyligen fått bilen kollad har vi ingen dagsfärsk information om. Historiskt sett brukar vi lyckas få in alla – eller i alla fall näst intill alla – berörda bilar, men det kan ta upp till ett år och flera påminnelser innan vi kan avsluta en återkallelse av den här storleken."

Enligt Thomas Possling hade återkallelsen från Subaru ingen grund i någon olyckshändelse utan var en förebyggande åtgärd och ett resultat av fabrikens kvalitetsarbete. Subaru har funnit att bilar som körs i länder som använder salt som halkbekämpning löper en ökad risk för korrosion på bromsrören. Inga olyckor har rapporterats in någonstans i världen.

De svenska ägare av Subaru som ännu inte fått sin bil kontrollerad bör alltså beställa tid hos verkstad. De modeller som berörs är Forester 2009–2013, Impreza 2008–2011, Legacy och Outback från 2005–2009 samt WRX och WRX STi från 2008–2014. Någon överhängande fara för bromsfel på de här bilarna bör det inte vara men det finns ingen anledning att vänta med åtgärden.

 

Missa inte denna läsning:

Subaru går mot sitt bästa år någonsin

 

 

Bra och ansvarsfullt av Subaru att återkalla, även om det inte skett olyckor.
230
7
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.