Chevrolet Bolt utmanar BMW i3 med längre räckvidd och lägre pris

För dig som tycker BMW i3 har svårsmält design kommer här ett elbilskoncept från Chevrolet. Nya Bolt har dubbelt så lång räckvidd och en prislapp som är 100.000 kronor lägre. Vad tycker du om designen?

Chevrolet Bolt utmanar BMW i3 med längre räckvidd och lägre pris
Så här ser Chevrolets nya elbil ut, som just nu visas upp på bilsalongen i Detroit. Längre räckvidd och lägre pris än för konkurrenterna ska locka nya kunder till märket. Under skalet finns en del intressant teknik, bland annat kan du använda din smartphone som nyckel.

BMW i3 är kontroversiell, inte minst designmässigt. Chevrolets bidrag i elbilsklassen är kanske något mer nedtonat.

Elbilar är kanske inte det som de tre stora biltillverkarna i Detroit är mest kända för, men här kommer en ny utmanare från General Motors som ska locka med både lång räckvidd och relativt lågt pris.

Chevrolet Bolt är storleksmässigt en direkt konkurrent till BMW i3, som kostar från motsvarande 350.000 kronor på den amerikanska marknaden. Chevrolet Bolt blir 110.000 kronor billigare – målet är att sälja den för 240.000 kronor.

Förutom priset är förstås räckvidden intressant på en elbil och enligt GM ligger den på 32 mil, vilket i så fall är hela 19 mil mer än BMW i3 som har en räckvidd på 13 mil enligt EPA-körcykeln.

Än så länge är Chevrolet Bolt en konceptbil men om den sätts i produktion kan den enligt GM säljas över hela världen. Innan Chevrolet Bolt blev officiell ryktades det om att den skulle bli en utmanare till Tesla – och det blir den, men kanske inte till Model S, utan till Teslas nya mellanklassmodell.

"Konceptbilen Bolt är en elbil som förändrar spelplanen och är designad för att vara nåbar, inte exklusiv. Chevrolet tror att elbilar är en grundsten i framtidens transportlösningar och de behöver vara överkomliga för ett bredare kundsegment", säger Mary Barra, vd för GM.

Chevrolet Bolt kan precis som de flesta andra elbilar ställas i flera olika lägen som påverkar gasresponsen, markfrigången och fjädringen. Fokus ligger också på låg vikt med hjälp av aluminium, magnesium och kolfiber.

Chevrolet Bolt ska inte förväxlas med laddhybriden Volt som visades upp i ny upplaga på Detroitsalongen. Där får elmotorn hjälp av en bensinmotor för att driva bilen.

Läs också: Nya Chevrolet Volt förbättrar alla prestanda – och blir billigare?
Läs också: Chevrolet smygvisar nya Volt – andra gången gillt?

Jag tycker GM gör rätt som satsar på elbilar. Mer sådant!
574
23
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.