BMW M-chefen avslöjar nya modeller och fyrhjulsdrift

M-divisionen hos BMW har bytt chef och nu är det fritt fram för effektstarka suv-modeller med fyrhjulsdrift, för att konkurrera med Porsche Cayenne och Macan. Dessutom kommer en ny M2, men inte med fyrcylindrig turbomotor.
Annons

BMW har rekryterat från värsta konkurrenten Audi när tjänsten som chef för M-divisionen skulle tillsättas. Den 1 januari var första dagen på nya jobbet för Franciscus van Meel, som numera är ansvarig för BMW M GmbH, men som tidigare var chef för Audis motsvarighet Quattro GmbH.

M-chefen har avslöjat att han är ett stort fan av BMW 1-serie M Coupé, och att han gärna skulle göra något liknande igen. Därför kan vi förvänta oss en M-version av 2-serie Coupé, som får heta M2.

Däremot blir det ingen kombiversion av M3, och ingen flaggskeppsmodell i form av M7, om Franciscus van Meel får bestämma. Istället är han betydligt mer inställd på att lansera suvarna X3 M och X4 M, skriver Autocar.

Han öppnar också för fyrhjulsdrift – något som hans företrädare Friedrich Nitschke vägrade. Men när både Audis RS-modeller och Mercedes AMG-modeller driver med alla fyra kan inte heller BMW stå emot.

”Filosofin kommer vara bakhjulsdriven även i fortsättningen, även om bilarna är fyrhjulsdrivna. När vi ökar effekten och vridmomentet kommer M5 och M6 ha väldigt mycket kraft. Så vi tittar på den typen av lösningar för dessa bilar i framtiden”, säger Franciscus van Meel till Autocar.

Läs också: BMW M-chefen vägrar fyrhjulsdrift

BMW M-chefen avslöjar nya modeller och fyrhjulsdrift
Utvecklingen av BMW M2 är i full gång, den här spionbilden publicerade vi i maj 2014. Den trimmade turbosexan ger åtminstone 350 hästkrafter. Foto: SB Medien

Några andra punkter som han berättar om i intervjun:

• BMW ska lansera fler M Performance-modeller, och många av dem blir dieseldrivna. De fungerar som en länk mellan de ”vanliga” BMW-modellerna och M-modellerna. Däremot kommer inte en M Performance-version av varje modell.

• De manuella lådorna kommer finnas kvar så länge det finns efterfrågan på dem. Men efterfrågan minskar, visar försäljningsstatistiken.

• Vi kan sluta hoppas på M-versioner av i-modellerna. Däremot ska M-divisionen dela med sig av exempelvis lättviktsteknik till i-modellerna för att spara vikt.

Läs också: BMW M-chefen: Ingen hybridteknik i M-modellerna

• Däremot öppnar M-chefen för att vissa modeller i framtiden kan bli delvis eldrivna. BMW undersöker möjligheterna kring elektrisk turboladdning, precis som Audi.

• BMW storsatsar nu på framhjulsdrift, bland annat i 2-serie Active Tourer och nästa generation 1-serie. Men någon framhjulsdriven M-bil kommer inte. Däremot kan en framhjulsdriven M Performance-modell evenutellt bli aktuell.

• Fyrcylindriga M-modeller är heller inte aktuellt på kort sikt. På lite längre sikt, när BMW utvecklat de elektriska turboaggregaten, kan dock fyrcylindriga M-modeller vara ett alternativ. Konkurrenten Mercedes har idag flera AMG-modeller med fyrcylindriga turbomotorer.

Läs också: BMW X6 M krossar allt motstånd på Nürburgring
Läs också: BMW visar M4 med laserstrålkastare – vad tycks?

Annons
Annons
Rulla till toppen