Premiär närmar sig för nya Tiguan – så här blir den

Nästa generation Volkswagen Tiguan kommer allt närmare och den populära suv-modellen blir helt ny från grunden, med lägre vikt och mycket ny teknik. Här är de första illustrationerna.
Annons

Det börjar bli dags för avlösning av Volkswagen Tiguan, som fått flera nya konkurrenter under de senaste åren. Därför behövs en ordentlig uppdatering och i somras kunde vi visa de första spionbilderna från Alperna på nästa generation Tiguan.

Nu kan vi visa illustrationer på hur Volkswagen Tiguan kommer se ut. Designspråket bjuder inte på några större överraskningar – Volkswagen kör vidare på det inslagna designspråket – men det finns ändå en del detaljer att lägga märke till.

Spionbilder: Volkswagen Tiguan blir större och lättare

Fronten bär tydliga drag av konceptbilen Volkswagen Cross Coupe GTE som visades upp på bilsalongen i Detroit. De diagonala ribborna vid luftintagen är i själva verket LED-varselljus och skapar tillsammans med det längsgående ”vecket” på karossidorna en egen karaktär.

Även baktill känns det mesta igen, även om nästa Tiguan inte delar en enda karossplåt med dagens generation. Bilen får en ordentlig diffuser med integrerade avgasutblås, som modet föreskriver, och taklinjen är inte lika sluttande som hos vissa konkurrenter. Här är det maximala utrymmen som prioriteras.

Vi provkör: Nissan Qashqai och Volkswagen Tiguan mot Mazda CX-5

Premiär närmar sig för nya Tiguan – så här blir den
Volkswagen ger sig inte på några större designförändringar när nästa generation Tiguan ska presenteras, men ändå flyttas inget över från föregångaren. Illustration: Schulte Design

Tekniskt baseras nästa generation Volkswagen Tiguan på MQB-plattformen, precis som Golf och flera andra modeller inom VW-koncernen. Det innebär att Tiguan blir omkring 100 kilo lättare än dagens modell.

En annan fördel med MQB-plattformen är att den har stöd för mycket ny teknik, som senaste generationen infotainmentsystem med Apple CarPlay och Android Auto, fickparkeringshjälp och adaptiv farthållare med autobroms.

Dieselmotorerna lär sälja bäst, men Volkswagen erbjuder också flera bensinmotorer med aktiv cylinderavstängning, där två av cylindrarna alltså kan stängas av helt när de inte behövs – exempelvis vid motorvägskörning.

Volkswagen Tiguan kommer också som laddhybrid med en räckvidd på ungefär fem mil på eldrift. Drivlinan hämtas i det fallet från Audi A3 E-tron och Volkswagen Golf GTE, vilket innebär en effekt på strax över 200 hästkrafter och dubbelkopplingslådan DSG. Det är osäkert om laddhybriden får fyrhjulsdrift, annars är det tillval till de flesta andra motoralternativ.

Volkswagen Tiguan visas upp officiellt under slutet av 2015 eller början av 2016.

Läs också: Volkswagen Cross Coupe GTE visar nytt designspråk

Annons
Annons
Rulla till toppen