Så lyckades Ford hålla nya GT hemlig inför premiären

Ett litet ingenjörsteam jobbade i källaren under Fords utvecklingscenter – inte ens cheferna visste vad som hände. Men på Detroitsalongen kunde Ford visa upp den nya superbilen GT som teamet lyckades hålla hemlig i över ett år.

Att hålla en helt ny bil hemlig i över ett år är extremt ovanligt. Ford GT utvecklades i en källarlokal och överraskade till och med Fordcheferna själva, skriver LA Times.

Visst har det ryktats om att Ford skulle visa upp en ny generation GT, för att fira 50-årsdagen av ikonen GT40. Men att Ford faktiskt skulle visa upp den nya modellen på Detroitsalongen 2015 var det inte många som kunde gissa.

Ett så pass stort projekt brukar oftast läcka ut i förtid, men inte den här gången. Utvecklingen började för mer än ett år sedan och bilen har inte gått den vanliga vägen genom utvecklingsavdelningen hos Ford.

Istället har Ford GT tagits fram av ett litet ingenjörsteam, handplockat av Raj Nair, produktutvecklingschef på Ford.

Läs också: Nya uppgifter: "Ford bygger sin sista V8-modell 2017"
Läs också: Ford GT återuppstår med 600 hk EcoBoost V6-motor

"Med ett litet, tight team har man direkt kontroll, man kan vara snabb. Så snart du ger dig in i den bredare organisationen finns det mycket som kan slöa ned dig", säger han till Los Angeles Times.

GT-projektet var alltså hemligt även inom Ford. Den lilla ingenjörsgruppen höll till i en "källarskrubb" långt under Fords utvecklingscenter i Dearborn – en källarskrubb som inte går att hitta om man inte kan tunnlarna, enligt Raj Nair.

De anställda låste inte upp dörrarna med elektroniska passerkort utan med vanliga nycklar för att inte kunna spåras. Ingenjörerna träffades på kvällar och nätter. Testbilarna kördes inte på Fords vanliga testbanor och de hade inga karosspaneler.

Resultat överraskade till och med Fords egna chefer, skriver Los Angeles Times.

Läs också: Redaktionen hyllar Ford GT – kolla in alla läckra detaljer
Läs också: Redaktionen väljer: 6 bästa nyheterna från Detroitsalongen

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ford GT var helt klart det läckraste som visades upp på Detroitsalongen. Tummen upp!
326
13