Polisen visar nya vapnet i jakten på olagliga bilförare

Polisen har skaffat en kamera som filmar alla bilar i sin omgivning och omedelbart larmar om bilen är efterlyst, oförsäkrad eller obesiktigad.

Så känner du igen en civil polisbil. Klicka för att läsa.

Nu blir det enkare för polisen att hitta bilar som är avställda, efterlysta, stulna eller belagda med körförbud. Med hjälp av en kamera filmas bilarna runt om kring polisbilen, och registreringsskyltarna kollas mot polisens register. 

Systemet, som vi har skrivit om tidigare kallas ANPR, eller Automatic Numberplate Recognition och fungerar så här:
När en registreringsskylt har identifierats i kameran, genereras en text utifrån registreringsnumret som körs mot polisens databas med efterlysta fordon samt fordon som "bara" är obesiktigade, oförsäkrade eller har körförbud.
Om fordonet hittas i databasen larmar systemet och poliserna kan stoppa fordonet. Tidigare var detta arbete helt manuellt vilket således frigör mycket tid för annat, och förhoppningsvis, viktigare polisarbete.

"Systemet installeras normalt bara i nya polisfordon men vi har lyckats få ett portabelt system som vi kan flytta mellan våra fordon. Vi ser med spänning fram mot att få börja använda detta system", skriver trafikpolisen i Söderort på Facebook.

Läs också: Så känner du igen en civil polisbil – 10 detaljer som avslöjar den

Läs också: Premiär för ANPR-systemet: nu filmar polisen din bil

Läs också: Polisen kör med blåljuset tänt – kallas "cruise lights"

Polisbilarna förses nu med kameror som läser av registreringsskyltar automatiskt och matchar dem mot register för att till exempel hitta bilar med körförbud och bilar som anmälts stulna. Resultatet visas på en skärm. Foto: Polisen

Foto: Polisen

Läs också: BMW 5-serie bästa polisbilen – men Volvo XC70 är favorit
Läs också: Polisen vädjar: "Därför ska du inte varna andra förare"

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker ANPR låter som en utmärkt idé.
1168
148