Hallå där Språkrådet, heter det besikta eller besiktiga?

Den känsliga frågan som väcker starka reaktioner har nu fått ett svar från både Språkrådet och Transportstyrelsen. Nu är det upp till dig – håller du med?

Gillar du att hänga på Blocket vet du att annonserna håller extremt skiftande kvalitet – från långa, personliga romaner om minsta lilla oljebyte till torra och kortfattade annonser: "Bra skick. Lånad mejl."

Förmodligen vill du också veta om bilen är godkänd hos besiktningen och det brukar Blocketannonsörerna skriva antingen som "besiktad" eller "besiktigad". Just nu finns drygt 7.400 annonser på Blocket som innehåller ordet "besiktad".

Eftersom det framgår vad som menas i båda fallen är båda korrekta, och båda två finns också i Svenska Akademiens ordlista, men Språkrådet reder ut det hela en gång för alla:

"Vi rekommenderar besikta. Det är kortare och hänger ihop med besiktning liksom det enkla sikta", skriver Språkrådet i frågelådan.

Transportstyrelsen är inne på samma linje:

"Det viktigaste skälet till att vi väljer besikta är att det dels är kortare, dels stämmer med substantivet besiktning."

Läs också: Bästa söktipsen på Blocket: Så hittar du din drömbil
Läs också: Hela listan – här är Sveriges roligaste bilannonser

Jag tycker ordet besikta låter bra.
326
754
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.