Audi vill döpa sin suv till Q2 – men Alfa Romeo säger nej

Alfa Romeo äger rättigheterna till modellnamnen Q2 och Q4 – precis samma namn som Audi så hett eftertraktar till sina nya suvmodeller. Enligt Audi har man erbjudit Fiat-koncernen "en betydande summa" för att få köpa loss Q2-namnet, men fått nej. Fiat hävdar å sin sida att man aldrig fått frågan – ger man tillbaka för gammal ost, månne?

Audi Q1 Schulte Design

Audi Q1 vilar på MQB-plattformen och får fyrhjulsdrift som tillval, teknik hämtas från Audi A3 och produktionen ska ske i Ingolstadt. Lanseringen av Audi Q1 beräknas börja i mitten av 2016. Illustration: Schulte Design. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Att koncernchefen Sergio Marchionne har ett horn i sidan till VW Group är väl känt. Vid flera tillfällen har det läckt ut rykten om att Volkswagen vill köpa Alfa Romeo, det varumärke som Fiat haft så svårt att få upp till gammal god klass. Allt mera irriterat har Sergio Marchionne deklarerat att Alfa inte är till salu, samtidigt som man formulerat storstilade framtidsplaner.

Kanske är det Sergio Marchionne som nu ger igen för gammal ost när det står klart att Audi inte får köpa loss varumärket Q2. Enligt källor som citeras i branschtidningen Automotive News Europe har Audi erbjudit Fiat "en betydande summa" för att få köpa rättigheterna till namnet Q2, det modellnamn som Alfa använt för de effektstarka modeller som har Torsen-differential.

Läs också: Audi Crosslane visar framtidens Q-modeller
Hela listan: Här är årets viktigaste suv-nyheter

Enligt Automotive News Europe var Audi även intresserade av modellnamnet Q4, men insåg att Maserati aldrig skulle gå med på en sådan affär då man arbetat in det namnet till sina fyrhjulsdrivna modeller. I samma artikel säger talespersoner för FCA (Fiat-Chrysler) att man inte känner till någon förfrågan om namnet Q2. Kanske ett sätt att bara reta upp tyskarna ännu mera?

Audis planerade suvmodeller under Q3 ska istället få namnet Q1, vilket kanske för tankarna lite fel då Q1 egentligen inte blir så speciellt mycket mindre än nuvarande Q3. Audi Q1 vilar på MQB-plattformen och får fyrhjulsdrift som tillval, teknik hämtas från Audi A3 och produktionen ska ske i Ingolstadt. Lanseringen av Audi Q1 beräknas börja i mitten av 2016 med Nordamerika som enda undantag då modellen betraktas som allt för liten.

Läs också: Audi storsatsar med elva nya modeller

Förutom nya Q1 ska Audi även bygga en utmanare till BMW X6, logiskt döpt till Q6, samt en större sjusitssuv som får namnet Q8. Dessa tre nya suvmodeller kompletteras med en TT crossover som sannolikt får namnet TTQ, en sportigare version på ungefär samma sätt som BMW X4 kompletterar X3. Audi Q1 är en del av den kommande storsatsningen där målet är att komma över två miljoner bilar årligen, senast 2020. Antalet modeller ska öka från dagens 49 till hela 60 olika bilmodeller med fyra ringar i nosen.

 

Missa inte denna läsning:

Audi Q1 ger sig in i lilla suv-klassen – första illustrationen

Officiell: Här är nya Audi TT Offroad Concept

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt av Fiat och Alfa att vägra sälja ut Q2-namnet till Audi!
247
68