Okänd lag kan kosta dig 1.500 kr i böter

Om du struntar i att skrapa rutorna tillräckligt noga eller borsta bort snölagret på taket riskerar du både andra trafikanters säkerhet och höga bötesbelopp. I värsta fall riktigt höga belopp då du kan åka på dagsböter för lagbrottet. Här är vinterregeln som alla kanske inte hade koll på.
Annons

Okänd lag kan kosta dig 1.500 kr i böter
Så här får det alltså inte se ut när du kör iväg… Struntar du i att skrapa rutorna riskerar du att dömas till dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Så här års längtar nog många till sommaren när det går bra att bara starta bilen och köra iväg. Men du som parkerar utomhus vet att vintern är en värdig motståndare. Det ska både borstas och skrapas – först därefter kan du köra iväg. Och enligt vår lista ska du inte heller tomgångsköra bilen under tiden.

Det är förstås lätt att ”ta en genväg” och strunta i att skrapa rutorna. Det leder till dålig sikt och ökar risken för farliga olyckor. Och du kan dessutom rapporteras för vårdslöshet i trafik och riskera dagsböter.

Läs också: Polisen visar nya vapnet i jakten på olagliga bilförare

Som bilförare är du också skyldig till att borsta bort snön – även på taket, vilket kanske inte alla känner till. Annars kan snön blåsa av och hamna på bilen bakom. Här kan du få böter på 1.500 kronor, men det finns ett enkelt knep: med en teleskopborste når du högst upp på taket, även om du kör en högbyggd suv, och den kostar inte mer än en hundralapp.

Läs också: Tio saker du måste veta när du startar bilen på vintern

Annons
Annons
Rulla till toppen