Sista chansen för Audi R8 – ersättaren närmar sig

Det är hög tid för en ersättare av Audi R8. Den har blivit försenad men verkar nu äntligen vara på gång – med turbomotor och teknik från koncernsyskonet Lamborghini.

Sista chansen för Audi R8 – ersättaren närmar sig
LMX-versionen av Audi R8 är modellens svanesång och säljs i begränsad upplaga. Ersättaren är på gång.

Det är snart åtta år sedan Audi började sälja R8 – därför börjar det bli dags för en ersättare. Fram till augusti 2014 hade över 54.000 exemplar byggts, vilket förstås inte är mycket i jämförelse med volymmodellerna A4 och A6, men här pratar vi om en sportbil som ska säljas i betydligt mindre upplaga för att hålla exklusiviteten uppe.

Utvecklingen har inte gått helt smärtfritt. Audi hade planer på en toppversion med V10-motor med dubbla turbo, men tre prototyper började brinna under tester på Nürburgring och därför tvingades Audi lägga ned utvecklingen. Det blev istället en V10-motor utan turbo som dök upp i R8.

Läs också: Audi R8 LMX har världens första laserljus

Att utveckla en ersättare visade sig inte heller vara helt enkelt. Premiären för nya R8 fick skjutas upp eftersom utvecklingschefen i VW-koncernen, Ulrich Hackenberg, inte blev nöjd med de första testbilarna.

Men nu är den alltså äntligen på gång och vi får förmodligen en första smygtitt senare under året. Den här gången gör Audi ett nytt försök med turbomotorer för att sänka den officiella förbrukningen – inte ens R8 kommer undan downsizingtrenden.

Spionbilder: Första bilderna på ersättaren till Audi R8

Bland nyheterna finns mycket teknik från Lamborghini Huracán, en digital instrumentpanel som i Audi TT och en viktminskning på omkring 60 kilo jämfört med dagens modell. Exakt när Audi börjar sälja nya R8 är dock inte klart.

"Audi R8 kommer givetvis i en ny generation, jag kan dock ännu inte bekräfta när. Nuvarande generation kan fortfarande beställas", skriver Irene Bernald, informationschef på Audi Sverige i ett mejlsvar.

På Blocket finns 42 R8-annonser med priser från 409.000 kronor. Klicka för att läsa alla våra tester av Audi R8.

Läs också: Audi R8 blir försenad – chefen tvingas gå
Läs också: Bekräftat: Porsche skrotar sugmotorn i 911


Filmprovkörningar av Audi R8
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror Audi R8 blir bättre än Porsche 911 – punkt slut!
65
88