Toyota biter tillbaka mot Tesla – storsatsar på vätgas

Teslachefen Elon Musk går till hårt angrepp mot vätgasbilar och nu försvarar Toyota den stora vätgassatsningen som inleds med bränslecellsbilen Mirai.

Toyota biter tillbaka mot Tesla – storsatsar på vätgas
Toyota Mirai är företagets stora satsning på bränslecellsbilar – något som döms ut av Teslachefen Elon Musk.

Det hettade till ordentligt när Teslachefen Elon Musk skulle inviga ett nytt servicecenter i Tyskland i oktober 2013. Han kallade bränsleceller för "skitsnack" och menade att bygga bilar med litiumjonbatterier är mycket bättre, och framför allt billigare. Han har också kallat bränsleceller för "dumceller" (eller fool cells på engelska).

Och nu har det hänt igen. På en konferens för bilindustrin i Detroit tidigare i januari levererade han en ny känga mot bränslecellsbilarna.

Läs också: Teslachefen: "Bränsleceller är bara skitsnack"

"Jag tycker bara att de är extremt larviga. Om du ska välja ett sätt att lagra energi är vätgas ett väldigt korkat sätt", sade han.

Enligt Elon Musk kan inte ens den bästa bränslecellstekniken i framtiden konkurrera med dagens elbilsbatterier.

"Det kommer bli tydligt under de kommande åren. Det finns ingen anledning för oss att ha den här debatten, jag har sagt vad jag tycker. Det kommer bli supertydligt med tiden."

Läs också: "Jag älskar och hatar Toyota Mirai – extremt ful!"

Men flera stora biltillverkare satsar nu stort på vätgasbilar, bland andra Toyota, som redan har börjat sälja vätgasbilen Mirai. Toyota uppger att 1.500 kunder redan tecknat sig för en Mirai i Japan.

Chefen för Toyota i USA, Bob Carter, menar att bränslecellsbilar inte kan ses som ett projekt för de kommande två åren, utan att de istället är helt nödvändiga på lite längre sikt – på 2020-talet. Han kritiserar också Tesla för att enbart satsa på elbilar och inget annat.

"Jag är lite besviken på Elon Musks kommentarer i Detroit förra veckan. Men jag förstår. Om jag var i samma position, och hade lagt alla mina ägg i samma korg, skulle jag kanske också komma med samma kommentarer", sade han på konferensen i Detroit.

Läs också: Toyota dissar elbilar – satsar på bränsleceller
Spionbilder: Toyota testar nya Mirai omaskerad på svensk väg

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker vätgasbilar låter som en utmärkt idé.
421
189