Nissan satsar på förstaplatsen med framhjulsdriven LMP1-racer

Nissan vänder ut-och-in på långloppsracing med nya GT-R LM Nismo – en framhjulsdriven racer med frontmonterad V6-motor. Den ska utmana Audi, Porsche och Toyota på Le Mans.

Under den spektakulära Super Bowl-finalen passar biltillverkarna på att köpa dyra reklamplatser för att visa nya modeller. Nissan bjöd på en smygvisning av nästa generation Maxima, men det var den nya LMP1-racern som väckte mest uppmärksamhet.

Nissan väljer att göra tvärt emot konkurrenterna. Nya GT-R LM Nismo är framhjulsdriven och har även motorn monterad framtill. Det handlar om en direktinsprutad 3,0-liters V6-bensinmotor med dubbla turbo.

"Uppdraget var att inte bygga en Audi- eller P1-kopia", säger Darren Cox, marknads- och försäljningschef på Nismo, till tidningen Racer.

Läs också: Nissan GT-R LM Nismo satsar hårt – ska vinna Le Mans 2015

Det finns också ett KERS-system som tar tillvara bromsenergin så att föraren kan använda den senare, exempelvis efter en kurva eller vid en omkörning. Det är hittills inte känt på vilket sätt Nissan planerar att lagra energin, men när KERS-systemet ska skicka ut kraften kan det göras även till bakhjulen, för att inte framhjulen ska tappa fästet helt.

Bilen ska enligt reglementet väga minst 880 kilo och ger en total systemeffekt på omkring 1.250 hästkrafter. Kraften skickas genom en femväxlad sekventiell växellåda och en hydraulisk diffbroms. Däcken fram är bredare än baktill och föraren sitter längre bak än i andra bilar i samma klass.

"Hållbarhet ligger högst på vår agenda och de tekniska reglerna för Le Mans ger oss frihet att undersöka nya idéer på det här området. Vårt rekord på Le Mans är tredje plats så vi har lite att göra där. Vi vill vinna och vi har kunskapen för att göra det – för våra kunder, våra anställda och våra fans. Konkurrensen är exceptionellt hård och vi ser fram emot utmaningen", säger Shoichi Miyatani, chef för Nismo, i ett pressmeddelande.

Läs också: Nya Nissan GT-R – en prestandahybrid med 800 hästkrafter
Läs också: Nissan GT-R Nismo får 600 hk – varvar 7:08,7 på Ringen

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Frontmotor och framhjulsdrift låter spännande – jag tror Nissan har alla chanser att utmana Audi, Toyota och Porsche på allvar!
84
123