Mystisk bil från Apple siktad utanför San Francisco

Just nu cirkulerar en hemlighetsfull familjebuss från Dodge på gatorna i Kalifornien – och den leasas av Apple, vilket har satt igång spekulationerna. Det skulle kunna vara en självkörande bil och nya uppgifter pekar mot att Apple driver ett hemligt projekt som ska utmana Tesla.

En mystisk Dodge Grand Caravan har siktats på gatorna i Concord, strax utanför San Francisco. Bilder på bilen dök upp på en lokal nyhetssajt i början av februari.

Det som gjorde att bilen stack ut från mängden varr en underlig apparat på taket, som ser ut att innehålla flera kameror. Bilen är leasad av Apple, som dock inte har velat kommentera bilen.

Spekulationerna om vad som kan vara på gång satte igång direkt: vissa menar att Apple är ute och testar en självkörande bil, andra tror att bilen filmar gatorna och att Apple därför planerar en konkurrent till Google Street View.

Nya uppgifter från "Business Insider" pekar mot att Apple jobbar med en utmanare till Tesla. Flera ingenjörer som arbetat hos Tesla har rekryterats av Apple och en av dessa uttalar sig anonymt till "Business Insider", han berättar bland annat att projektet är så spännande att det inte går att tacka nej till, och att det kommer att förändra landskapet fullständigt. Enligt den anonyma källan är flertalet av personerna sådana som jobbat med produktionen hos Tesla.

Att Apple rekryterar bland Teslas anställda är inte så konstigt då man själa "tappat" cirka 150 anställda som slutat och börjat hos Tesla Motors. Apple har försökt behålla sin personal genom att erbjuda mer betalt och generösa bonussystem.

Läs också: Vi testar Apple CarPlay: Stort steg framåt – men inte felfritt
Läs också: Provsitt en Pagani med hjälp av Google Street View

Googles självkörande bil saknar både ratt, pedaler, handskfack och radio. I ett pilotprojekt ska Google bygga 100 prototypbilar som ska köras på allmän väg senare under sommaren. Testbilarna är begränsade till 40 km/h men tanken är förstås att bilarna ska kunna åka betydligt snabbare.

Google har redan visat upp en autonom bil och enligt teknikexperten Rob Enderle, som intervjuas av den lokala CBS-kanalen, har den mystiska Applebilen alldeles för många kameror för att vara en "kartbil" som fotograferar gatorna.

En annan Dodge Grand Caravan med liknande utrustning filmades i Brooklyn i september (se filmen nedan). Att Apple inte har något officiellt tillstånd för att testa självkörande bilar i Kalifornien behöver inte vara något hinder, enligt Rob Enderle.

"Det kan vara ett partnersamarbete. De har redan samarbeten med flera biltillverkare. Bara för att Apple leasar bilen behöver det inte nödvändigtvis betyda att det är deras projekt", säger han till CBS.

Läs också: Carlos Ghosn ger en känga till Google för förarlösa bilar
Läs också: Google lanserar självkörande bil utan ratt och pedaler

I maj 2012 fick Google tillstånd att testköra en förarlös Toyota Prius i Nevada.

BMW testar förarlösa bilar på autobahn, men till skillnad från i den senaste Googlebilen får föraren behålla både ratt och pedaler.

Volvos förarlösa bilar ska testas i Göteborg.

Google fotograferar också gatorna – det som kallas Street View – men bilarna som sköter det har ett helt annat kamerasystem än den Dodge som Apple just nu testkör i Kalifornien.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker absolut att Apple borde bygga en självkörande bil.
23
68