BMW i5 blir en bredsida mot Tesla Model S

BMW i5 utmanar Tesla Model S med elektrisk fyrhjulsdrift och mer än 500 hästkrafter. Men BMW förlitar sig inte bara på eldrift utan lägger också till en bensinmotor. Premiär blir 2018.

BMW i5 blir en bredsida mot Tesla Model S
Tesla får snart en ny konkurrent i form av BMW i5 – men istället för enbart eldrift väljer BMW att kombinera elmotorn med en bensinmotor. Att lansera fler elbilar är viktigt för BMW – 2018 måste 4,5 procent av alla sålda bilar i vissa USA-stater vara elbilar, och den siffran måste vara 22 procent 2025.

Att BMW planerar en ny modell vid sidan om i3 och i8 är ingen hemlighet. Nu har Car Magazine fått tag på insideruppgifter om den kommande modellen, som förmodligen ska gå under namnet i5, eller möjligtvis i7.

Den nya i-modellen lanseras 2018 men eventuellt kan vi få se en konceptbil redan på Frankfurtsalongen i höst. Priserna ska ligga på ungefär samma nivå som för Tesla Model S – alltså från 800.000 kronor.

Till skillnad från både i3 och i8 baseras nya i5 på en befintlig modell, nämligen den långa versionen av 5-serien som säljs i Kina. Långt axelavstånd ger gott om plats för batterier och BMW ska också använda både kolfiber och magnesium i chassit för att sänka vikten.

Läs också: Tesla "Insane Mode" – så upplevs den i verkligheten
Läs också: Tesla Model S P85D mot Ferrari 458 – vem är snabbast?

Tekniken under skalet liknar BMW i8, vilket innebär att en förbränningsmotor kombineras med en elmotor. BMW i5 får dock inte bara en elmotor utan två. Det finns ingen mekanisk koppling mellan motorerna, utan bilen blir "elektriskt fyrhjulsdriven" vid behov.

Än så länge är det inte känt vilken förbränningsmotor BMW väljer att använda, men enligt Car blir det förmodligen inte den trecylindriga bensinmotorn på 1,5 liter från i8, utan en större, fyrcylindrig motor med 245 hästkrafter.

Totalt ska effekten hamna på 544 hästkrafter. Tesla Model S finns i olika versioner på mellan 387 och 700 hästkrafter.

Läs också: BMW i5 på gång – med teknik som Tesla dömer ut
Läs också: BMW i8 blir supersnål – och är redan slutsåld i år

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror absolut BMW kan utmana Tesla på allvar.
688
309