Paris förbjuder smutsiga bilar och motorcyklar: "Det är rent nonsens"

Paris borgmästare vill förbjuda gamla och smutsiga fordon redan i sommar. Både bilar, motorcyklar, lastbilar och bussar omfattas av de hårda reglerna, som en intresseorganisation kallar "rent nonsens".

Paris förbjuder smutsiga bilar och motorcyklar: "Det är rent nonsens"

Paris tar i med hårdhandskarna för att minska utsläppen. Från och med i sommar förbjuds nämligen alla bussar och lastbilar som är registrerade före 30 september 2001, skriver Autocar. Fordonen får dock åka på ringvägen Périphérique.

Men det slutar inte där. Även bilar som är registrerade före 31 december 1996 och lätta lastbilar som är äldre än 30 september 1997 förbjuds.

Förbuden ska bli ännu fler och hårdare fram till 2020. Då ska de enda privatfordonen tillåtna i centrala Paris vara bilar som är nyare än 2011 och motorcyklar registrerade efter juli 2015.

Förbuden skulle kunna driva upp försäljningen av nya småbilar och elbilar, särskilt eftersom franska staten föreslår miljöbilsrabatter på upp till 100.000 kronor.

Läs också: Frankrike kan förbjuda vissa bilar: "Dieselbilar var ett misstag"
Läs också: Partikelchocken: Bensinbilar är smutsigare än dieselbilar

Innanför den här ringleden, Périphérique, får snart varken gamla bilar, motorcyklar, lastbilar eller bussar köra. Foto: Remi Jouan/Creative Commons/Wikimedia

På kort sikt väntas förbudet gynna de franska biltillverkarna, och särskilt bilmodeller med små bensindrivna turbomotorer. Dieselbilar släpper ut för mycket små partiklar och kan eventuellt förbjudas även i London.

"Det stämmer att äldre dieselbilar smutsar ned mer än moderna dieselbilar. Men inte ens filtrena i de senaste modellerna kan få bort de farligaste och minsta partiklarna", sa Paris borgmästare Anne Hidalgo.

De hårda utsläppsreglerna i Paris har fått intresseorganisationer för bilister och motorcyklister att gå i taket. Så många som tre miljoner bilar kan skrotas under de kommande fem åren.

Under tisdagen körde hundratals medlemmar från Franska förbundet för arga motorcyklister runt i staden i protest. De kallar reglerna för "rent nonsens".

"Andra europeiska städer har, ganska logiskt, inte tagit med motoriserade tvåhjulingar i förbuden. Paris vill straffa förare vars negativa påverkan när det gäller utsläpp är marginell", skriver föreningen i ett uttalande.

Läs också: Extra hög trängselskatt för dieselbilar i London
Läs också: "Fyrhjulsdrift ett hot mot Sveriges klimatmål"

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är rätt att förbjuda vissa bilar för att minska utsläppen.
248
144