Volvo bekräftar Polestar-version av nya XC90

Motorsport- och tuningföretaget Polestar jobbar redan med en "uppgradering" av Volvo XC90 D5 och T6. Vi kan förvänta oss höjd toppeffekt, tuffare design och kanske även bromsar från Brembo och stötdämpare från Öhlins. Men Volvo har ställt ett krav på Polestar, flaggskeppet T8 får inte hotas.

Volvo bekräftar Polestar-version av nya XC90
Volvo XC90 R-Design fick vi se live i Detroit, i januari. XC90 Polestar kan vi förvänta oss blir ännu tuffare. Men vi lär få vänta till 2016.

De första grupperna av motorjournalister har fått bekanta sig med nya Volvo XC90 under presseventet i Barcelona, Spanien. Då blir det som regel också tillfällen för informella samtal med talespersoner från Volvo och hos brittiska Auto Express hittar vi intressanta uppgifter.

Förutom att provköra nya Volvo XC90 (klicka på länken för att läsa) fick Steve Fowler också reda på att motorsport- och tuningföretaget Polestar redan arbetar med en uppgradering av XC90. Michael Fleiss på avdelningen för motorer och transmissioner (powertrain) bekräftar att Polestar tittar på versioner av XC90 D5 och T6 (diesel och bensin).

Missa inte: Britterna tokhyllar Volvo XC90 – ger högsta betyg

Flaggskeppet T8 får inte hotas i modellpaletten, vilket innebär att Polestar får öka effekten hos D5 och T6 men inte gå över 400 hk och 640 Nm som finns hos laddhybriden T8. I originalskick ger D5 225 hk och 470 Nm, siffrorna för bensinmodellen T6 är 320 hk och 400 Nm.

Förutom höjd toppeffekt i XC90 Polestar kan vi förvänta oss ett yttre som blir lite tuffare än R-Design (se bilderna ovan och nedan) samt ett sportigare chassi, kanske utrustat med Brembo-bromsar och Öhlins-stötdämpare.

Missa inte: Volvo XC90 – här är betygen från de internationella tidningarna

Om det blir samma upplägg som hos Volvo S60 Polestar och V60 Polestar kan XC90-versionerna byggas i en begränsad serie. Som vi vet sålde S60/V60 Polestar slut och överträffade Volvos prognos, vilket gör att man nu ska bygga fler.

Priset för XC90 Polestar lär hoppa upp rejält, men som vi konstaterade vid provkörningen av S60/V60 Polestar är det högst rimligt med tanke på den höga utrustningsnivå som Polestar-modellerna har. Jämför man med en motsvarande Volvo med samma utrustning är Polestar-bilarna närmast "billiga". Räkna dock inte med någon XC90 Polestar redan det här året, men kanske 2016?

 

Missa inte denna läsning:

Officiell: Nya Volvo XC90 R-Design

Livebilder: Nya Volvo XC90 R-design på Detroitsalongen

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Volvo XC90 Polestar ser jag verkligen fram emot!
461
82