Volvo XC90 provkörd: "Ett stort steg åt rätt håll"

Volvo XC90 imponerar på vår provförare Joakim Dyredand – men han sätter också frågetecken för både hybridmodellen T8 och nya mediasystemet med pekskärm.

Fungerar inte filmen ovan? Se den på Youtube istället

Efter en lång väntan har vi äntligen provkört nya Volvo XC90 – och första intrycken är mycket positiva. Hela provkörningen kan du läsa i senaste numret av auto motor & sport.

Joakim Dyredand var en av journalisterna som provkörde Volvo XC90 i Barcelona. Först ut var dieselmotorn D5.

"Den låter inte så mycket när man kör, men visst, den knattrar som en diesel. T6-motorn som jag också kört låter faktiskt mer ansträngd. Där hörs det att det är en fyrcylindrig motor och att den har ett hårt jobb att göra."

Han har också kört en tidig version av laddhybriden T8, där Volvo tydligt påpekar att förseriebilarna inte är färdigutvecklade.

"Det märks att det är en bit kvar på utvecklingen där."

En av de största nyheterna är det iPad-liknande infotainmentsystemet där nästan allt styrs, från bilens körlägen och navigation till stolsvärme och radio.

Menysystemet är inte alltid helt enkla att hitta i. Du kan både scrolla vertikalt och "swipa" horisontellt. Enligt Joakim Dyredand fungerar det bra, men systemet är inte helt felfritt.

"Det är en ganska djup meny som tar ett tag att sätta sig in i. Jag har upplevt lite problem med navigatorn där man ska skriva in adressen på pekskärmen", säger han, och klagar också på att skärmen blir kladdig och flammig i starkt solljus.

Slutbetyget blir ändå riktigt bra, och mycket av det som syns i XC90 kommer också till V90 och de andra modellerna som står på tur.

"Volvo har tagit ett stort steg åt rätt håll."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar det jag ser – Volvo är på helt rätt väg med XC90!
338
39