Gröna Bilister: Volvo är för passiva – hotar Sveriges framtid

Volvo är alldeles för passiva när det gäller att ställa om till förnybara bränslen, anser Johanna Grant, ordförande för Gröna Bilister. På lång sikt kan det hota hela företaget och tiotusentals anställda.

Gröna Bilister: Volvo är för passiva – hotar Sveriges framtid
Vad vi vet har Volvo inga el- eller vätgasbilar på gång, och det oroar Gröna Bilister.

Lanseringen av nya XC90 är ett enormt projekt för Volvo som inte får misslyckas. "Det är nu eller aldrig för Volvo", har företagets vd Håkan Samuelsson sagt. Men trots att Volvo nu kastar ut de sex- och åttacylindriga motorerna är det ändå en två ton tung koloss som lanseras, och den går inte att få i etanol- eller biogasversion. Det påpekar Johanna Grant från Gröna Bilister i en debattartikel på SVT Opinion.

"Man anar Volvos hand bakom den märkliga miljöbilsdefinitionen som tillåter tunga bilar att släppa ut mer koldioxid än lätta", skriver hon.

"Nya bilar måste bli snålare för att de förnybara drivmedlen ska räcka. I detta läge storsatsar Volvo på en koloss till bil som väger över två ton, som inte ens går att få i etanol- eller biogasversion."

Volvo XC90 kommer dock som laddhybrid med en räckvidd på mellan tre och fyra mil, men därefter tar bensinmotorn vid.

"Då kommer den förmodligen dra nästan lika mycket som en Volvo 740 på 1980-talet."

Johanna Grant berömmer Volvo för säkerhetsarbetet och för att det trots allt finns modeller som går på förnybart bränsle kvar i programmet, men kritiserar också att det numera bara är 1,9 procent av Volvobilarna som säljs som går på förnybart bränsle. 2013 var den siffran 3,8 procent. Samtidigt fasas eldrivna Volvo C30.

"Så vitt vi vet finns inga rena elbilar eller vätgasbilar i Volvos cykelplan. Det innebär att det förmodligen inte kommer rulla ut några utsläppsfria bilar från Volvos fabriker de närmaste fem åren."

Enligt Johanna Grant och Gröna bilister kan "Volvos passivitet och regeringens flathet riskera Sveriges framtid som bilbyggarnation. Konsekvensen kan bli att tiotusentals jobb försvinner."

Läs debattartikeln på SVT Opinion

Mer om Volvo XC90

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är beredd att hålla med – Volvo borde göra mer för att ställa om inför framtiden.
404
769